Lån till Bostadsrätt – Ta ett Bostadsrättslån

Behöver du ett lån till bostadsrätt?

Att hitta ett lån till bostadsrätt kan kännas komplicerat då det finns mycket du måste tänka på. Ett lån till att köpa bostadsrätt ligger på 85 % av kostnaden för byggnaden, och du måste själv ha en kontantinsats på 15 %. Om du är ute efter lån till bostadsrätt har vi sammanställt en guide för att göra det enklare för dig.

Sidan kan innehålla annonser

Jämför Bolån

LångivareRänta 3 månRänta 1 årRänta 3 årRänta 5 årAnsök
hypoteket1.35%1.35%1.35%1.45%Ansök
lanekoll1.19%1.19%1.09%1.14%Ansök
ica banken1.67%1.70%1.76%1.95%Ansök
sbab1.74%1.74%1.65%1.68%Ansök
skandia2.19%2.24%2.24%2.24%Ansök
nordea2.39%2.09%1.89%1.84%Ansök
alandsbanken2.35%2.25%1.95%2.20%Ansök
lansforsakringar2.39%1.99%1.73%1.85%Ansök
danske-bank1.97%1.58%1.47%1.68%Ansök
seb2.39%1.89%1.74%1.89%Ansök
handelsbanken2.39%1.94%1.73%1.73%Ansök
swedbank2.39%2.09%1.79%1.85%Ansök

Några ställen du kan få lån till bostadsrätt inkluderar:

  • Hypoteket – Bästa bolånet
  • Lånekoll – Jämför bolån snabbt
  • ICA banken – Bra alternativ
  • SBAB
  • Skandia
  • Nordea

Skillnaden mellan bostadsrättslån och bolån

Det finns inte så stora skillnader mellan ett bolån och ett lån till bostadsrätt, den stora skillnaden är att när du köper en bostadsrätt äger du inte hela fastigheten, utan du äger en lägenhet i fastigheten. Precis som om du skulle köpa ett hus kan du använda bostadsrätten som en säkerhet för att få ett lån till bostadsrätten. Det innebär att räntan för ett lån till bostadsrätt ofta ligger på samma ränta som ett bolån. 

Att ansöka om ett lån till bostadsrätt fungerar på precis samma sätt som att ansöka om ett bolån. Lånet omfattas av samma villkor som kommer för ett bostadslån, och du kan fortfarande enbart ta ett bostadsrättslån på 85 % av kostnaden precis som ett bolån. 

Många gånger kommer även en bostadsrätt med en föreningsavgift som du måste betala varje månad. Innan du köper en bostadsrätt är det därför värt att du kollar upp detta innan du köper en bostadsrätt. 

Hitta ett lån till bostadsrätt 

Du kan gå via din bank för att få ett lån till bostadsrätt, men du kan också jämföra mellan olika banker för att hitta den bästa snitträntan. När du vill låna till att köpa en bostadsrätt kan du enbart låna till 85 % av priset, och du måste själv finansiera 15 %. Innan var detta känt som topplån och bottenlån, men idag är det känt som bolån och kontantinsats. 

När du börjar att leta hus borde du först få ett lånelöfte från banken, vilket betyder att du får ett löfte om hur mycket du kan låna från banken för att köpa en byggnad. I detta lånelöfte vet du hur mycket du kan låna redan från början så att du kan göra en trygg budgivning. Du behöver inte heller ansöka om ett nytt lånelöfte varje gång utan det är inte bundet till en viss bostadsrätt. 

Lån till bostadsrätt utan fast anställning

Idag krävs det inte att du har en fast anställning för att du ska få beviljat ett lån till bostadsrätt, utan det går också att få ett lån beviljat om du till exempel är timanställd, projektanställd eller kanske egen företagare. Vad banken kollar på är om du har råd med att betala av lånet. Lånar du tillsammans med någon annan är det dessutom enklare att få ett lån till bostadsrätt beviljad utan fast anställning eftersom det finns en mindre risk för banken då att låna ut. 

Kontantinsats på 15 % 

Kontantinsatsen måste alltid minst vara på 15 % av priset för bostadsrätten eftersom ett lån till bostadsrätt enbart ligger på 85 % av själva kostnaden. Anledningen till detta är både för att skydda dig som låntagare, men även bankerna. Banken vill inte riskera att låna ut mer än 85 % av kostnaden eftersom huset kan förlora sitt värde, och om du en dag vill sälja det kommer du inte kunna betala av hela lånet. Det går inte att få ett lån till bostadsrätt om du inte har en kontantinsats.

Låna till kontantinsats 

Har du inte pengarna till kontantinsatsen betyder det däremot inte att du inte kan få ett lån till bostadsrätt, utan du kan ta ett lån för att låna till kontantinsatsen. Det är alltid rekommenderat att du försöker att spara ihop pengarna istället för att ta ett lån. Genom att ta ett lån kommer du att få en högre månadskostnad varje månad. Om du däremot behöver ta ett lån är det ett privatlån som du måste ansöka om. 

Ett privatlån kommer med en högre ränta än ett lån till bostadsrätt, vilket är eftersom ett privatlån inte kommer utan någon säkerhet. Det är därför en större risk för banken att låna ut till dig. Räntan är också personlig så ju mindre risk det finns för banken att låna ut till dig desto bättre ränta kommer du att få. 

Lån till bostadsrätt till den bästa räntan

När du är ute efter lån till bostadsrätt vill du självklart hitta det lån som erbjuder dig den bästa möjliga ränta. Ett sätt att hitta den bästa räntan är att jämföra snitträntan som olika banker erbjuder, vilket du enkelt kan hitta på respektive hemsida. 

Räntan är däremot inte detsamma för alla personer utan den är mycket baserad på din personliga ekonomi och omständigheter. Det är därför värt att du jämför mellan olika banker för att hitta den bank som kan erbjuda dig den bästa räntan.

Ett sätt att få ner räntan till ditt lån för din bostadsrätt är att låna tillsammans med en medlåntagare. När du lånar med en medlåntagare har båda samma ansvarighet när det kommer till lånet. Det gör att det finns en mindre risk för banken att låna ut pengarna tillsammans med dig. 

Vanliga frågor om att låna pengar till en bostadsrätt

Går det att få ett lån till bostadsrätt trots betalningsanmärkningar?

Ja, det går att få ett lån beviljat trots att du sedan innan har betalningsanmärkningar. Ofta krävs det att du nu har en fast anställning och att du nu har en ordnad ekonomi. 

Hur mycket kan du ansöka om för ett lån till bostadsrätt?

Hur mycket du kan låna för att köpa en bostadsrätt är också baserad på din personliga ekonomi, men även hur stor kontantinsats du har kan påverka hur stort lån du kan ansöka om. 

Hur hittar jag den bästa räntan för mitt bostadsrättslån?

Räntan är baserad på många olika faktorer, det handlar om vad din ekonomi är, vad du har för anställning och om du sedan tidigare har haft betalningsanmärkningar. Andra saker som påverkar räntan är hur stor kontantinsats du har och om du ansöker själv eller med en medlåntagare. Jämför alltid mellan olika lån för att hitta den som har den bästa räntan. 

Relaterade

marcus andersson
Skribent:

Marcus är huvudskribent här på rikt och han har ett stort intresse för finans och ekonomi. Marcus är en passionerad följare av ekonominyheter och håller sig alltid uppdaterad om det senaste inom finansvärlden.

Senast uppdaterad: