Lägga om bolån – Sänk dina bolånekostnader

Vill du lägga om ditt bolån? Här är det du behöver veta om det.

Att lägga om ett bolån betyder att du som låntagare bryter bindningstiden eller räntan för bolånet, eller att du lägger om bolånet efter att bindningstiden för lånet har gått ut. Genom att lägga om ditt bolån kan du få en bättre ränta. Du behöver heller inte lägga om ditt bolån med din nuvarande bank, utan du kan jämföra mellan olika banker för att lägga om ditt bolån.

Sidan kan innehålla annonser

Lägga om bolån till en lägre ränta 

Räntan för ditt bolån är självklart viktigt eftersom detta bestämmer hur mycket du kommer att betala extra varje år för ditt bolån. Ditt bolån kommer att påverka din personliga ekonomi, så därför är det viktigt att hålla koll på de olika bolån som finns på marknaden. 

Räntan på marknaden rör sig hela tiden, vilket betyder att det lån som du accepterade för några år sedan kanske inte är det bästa nu. Du kan då välja att lägga om bolån, att du kanske bestämmer dig med att välja en rörlig ränta istället för att ha en fast ränta under en viss period. 

Omförhandla till ett nytt bolån

Det går även att omförhandla ditt nuvarande bolån tillsammans med din nuvarande bank. Detta är något som är värt att göra för att se om du kan få bättre villkor på ditt bolån. Många gånger är långivare villiga att ändra ditt bolån eftersom du enkelt kan flytta ditt bolån till en annan långivare. Det gör det enklare för dig att förhandla om ditt lån så att du kan få bättre villkor. 

Välj fast eller rörlig ränta för att lägga om bolån

Lägga om bolån innebär också att du kan ändra i fall du vill ha en fast eller rörlig ränta. För en rörlig ränta ligger perioden där räntan är fast på tre månader, efter det kommer räntan att ändras och den följer marknadsräntan. För en fast ränta väljer du själv den period du vill låsa räntan på, vilket kan vara så länge som 10 år eller enbart ett år. 

Den fasta räntan är ofta lite dyrare eftersom du har säkerheten att denna inte kommer att ändras och bli högre. För en rörlig ränta finns det alltid risken att den kan bli högre, och därmed att du måste betala mer varje månad. 

När du vill lägga om ditt bolån borde du kolla på hur marknaden har sett ut, och hur de tror att marknadsräntan kommer att gå så du kan välja den bästa räntan för dina behov. 

Omvärdera din bostad för att få en bättre belåningsgrad

Belåningsgraden för ditt hus är vad som bestämmer hur mycket du har i amorteringskrav varje år, och även vad för villkor som du har på ditt lån. Ju högre belåningsgrad desto sämre villkor har du och desto mer har du som amorteringskrav. Ett sätt att få ner din belåningsgrad är att omvärdera din bostad, vilket kan göra att din bostad idag är värd mer än den var innan. 

Du kan omvärdera din bostad vart femte år och du kan kontanta en mäklare för att göra detta. Det är speciellt värt att kontanta en mäklare efter att du har utfört en renovering eller ombyggnad i din bostad som kommer att lägga till värdet på byggnad.

Ett tips är att innan du utför en renovering att ta kontakt med en mäklare för att kontrollera att vad du planerar att göra faktiskt kommer att öka värdet på din byggnad. 

Om din bostad är värd mer pengar har du en starkare position i att förhandla ner räntan som du har idag på ditt lån. Din belåningsgrad blir också mindre om din bostad är värd mer pengar, vilket betyder att du måste amortera mindre varje år. 

Utöka ditt bolån

Om du är i tankarna på att bygga om i bostaden eller om du har en renovering som behövs göras akut så går det att lägga om ditt bolån för att utöka det. När du utökar ditt bolån lånar du mer pengar på ditt lån. Det går inte att göra detta om ditt lån redan är på 85 % av kostnaden för bostaden, eftersom du aldrig kan låna mer än 85 % på ditt lån. 

Att utöka ditt bolån är något som är värt att göra, speciellt om du har andra former av skulder som du betalar ränta på. Ett bolån har en av marknadens bästa räntor, och lån som privatlån har en mycket högre ränta. När du lånar på ditt bolån kan du använda pengarna för att betala av andra lån.

Planerar du att renovera ditt hus är det alltid värt att kontakta en mäklare för att kontrollera att det du planerar att göra faktiskt kommer att lägga ett värde på ditt hus. Du vill inte spendera mycket pengar på att renovera huset om det inte kommer att lägga ett värde på det. Att renovera din bostad är en investering, och du vill se till att du lägger till värde på ditt hus så att du kan omvärdera huset i framtiden. 

Vanliga frågor om att lägga om bolån

Kan man få en bättre ränta för att lägga om bolån?

Ja, det finns chansen att du kan få bättre villkor på ditt bolån om du lägger om ditt bolån. Du kan även få ett lägre amorteringskrav speciellt om du omvärderar ditt hus och huset idag är värt mer pengar än det var när du köpte det.

Är rörlig eller fast ränta bäst för att lägga om bolån?

En rörlig ränta har precis som en fast ränta för och nackdelar, och det är svårt att säga vilken som är bäst för dina omständigheter. Fördelen med en rörlig ränta är att den ofta är lägre, och att den kan bli mindre. Nackdelen är att den också kan bli högre. En fast ränta är ofta dyrare, men du vet vad månadskostnaderna kommer att vara varje månad. 

Går det att omförhandla ditt bolån?

Ja, det är möjligt att omförhandla ditt bolån speciellt om du vill lägga om bolån med en annan bank kan du kontakta din nuvarande långivare för att förhandla ett nytt kontrakt. Din bank kommer inte att vilja förlora dig till en annan bank så det går att förhandla. 

Relaterade

marcus andersson
Skribent:

Marcus är huvudskribent här på rikt och han har ett stort intresse för finans och ekonomi. Marcus är en passionerad följare av ekonominyheter och håller sig alltid uppdaterad om det senaste inom finansvärlden.

Senast uppdaterad: