Bästa Bolånet 2023: Lägsta Bolåneräntan

Letar du efter det bästa bolånet med lägsta bolåneräntan?

Om du funderar på att köpa ett hus finns det mycket som du måste tänka på, och att bli accepterad ett bolån är en sak. Du kan ta ett bolån på 85 % av kostnaden för huset, medan du måste lägga in en kontantinsats själv på 15 %. I vår guide ska vi förklara mer om hur bolån fungerar och vad du måste tänka på när du söker ett bolån.

Sidan kan innehålla annonser

Jämför Bolån

LångivareRänta 3 månRänta 1 årRänta 3 årRänta 5 årAnsök
hypoteket1.35%1.35%1.35%1.45%Ansök
lanekoll1.19%1.19%1.09%1.14%Ansök
ica banken1.67%1.70%1.76%1.95%Ansök
sbab1.74%1.74%1.65%1.68%Ansök
skandia2.19%2.24%2.24%2.24%Ansök
nordea2.39%2.09%1.89%1.84%Ansök
alandsbanken2.35%2.25%1.95%2.20%Ansök
lansforsakringar2.39%1.99%1.73%1.85%Ansök
danske-bank1.97%1.58%1.47%1.68%Ansök
seb2.39%1.89%1.74%1.89%Ansök
handelsbanken2.39%1.94%1.73%1.73%Ansök
swedbank2.39%2.09%1.79%1.85%Ansök

Översikt Av De Bästa Bolånen

De bästa bolånen inkluderar

  • Hypoteket – Bästa bolånet
  • Lånekoll – Jämför bolån snabbt
  • ICA banken – Bra alternativ
  • SBAB
  • Skandia
  • Nordea

Vad är ett bolån?

Ett bolån är ett lån som du kan ansöka om när du vill köpa en villa eller en bostadsrätt. Du kan även ta ett bolån om du planerar att renovera bostaden eller om du vill betala för en utbyggnad av din nuvarande bostad. Du hittar främst ett bolån hos olika banker, men det finns även andra långivare som erbjuder bolån. Hur mycket du får låna till en bostad beror på dina personliga omständigheter och din återbetalningsförmåga. Ett bolån är också alltid enbart på 85 % av kostnaden, vilket betyder att du måste göra en kontantinsats på 15 % själv. 

Krav för att bli beviljad ett bolån

Alla banker har olika krav för vem som kan bli accepterad för ett bolån, men alla har två krav som är detsamma och detta är kraven som Finansinspektionen ställer krav på:

  1. Du kan enbart låna till 85 % av bostadens kostnad så du måste själv spara ihop pengarna för att fanatisera resten. Alternativt kan du ta ett privatlån för att betala för kontantinsatsen. 
  2. Amorteringskravet vilket betyder att om du lånar 70 % av bolån för borstandes värde måste du varje år amortera minst 2 %. Lånar du mellan 50–70 % måste du amortera minst 1 % varje år. 

Olika banker har sedan olika krav när det kommer till att bli beviljad till ett bolån.  

Jämför bolån 

Att jämföra mellan bolån kommer att hjälpa dig att hitta det bästa bolånet för dina omständigheter. Ett sätt att jämföra mellan olika banker är att jämföra deras snitträntor. Alla banker har en skyldighet att lämna ut deras snittränta. Du kan då själv jämföra mellan snitträntan som bankerna kan erbjuda dig för att ta ut ett bolån. 

Du kan även använda dig av en kreditförmedlare som kan göra det enkelt för dig att hitta ett bra bolån. Du slipper då att göra arbetet själv, och du kan sedan kolla igenom de offers som kreditförmedlaren hittade för dig.  

Bli beviljad ett bolån trots betalningsanmärkningar

Att du har haft betalningsanmärkningar sedan innan innebär inte att du inte kan bli beviljat ett bolån, men det kan vara svårare att få ett bolån accepterat. Om du sedan tidigare har betalningsanmärkningar kan detta leda till att du får en högre ränta på ditt bolån. Du kan däremot ansöka tillsammans med en medlåntagare för att du ska få ett lån till en bättre ränta. 

När du ansöker om ett bolån kollar banken på din betalningsförmåga och det är den som bestämmer om du kan få ett bolån eller inte. Det betyder att om du har en ordnad ekonomi och en fulltidstjänst kan du fortfarande bli accepterad för ett bolån. 

Räntan kan dock bli högre eftersom det är en högre risk för banken att du inte kan betala tillbaka dina skulder. Ansöker du tillsammans med en medlåntagare finns det dock en större chans att du får en bättre ränta. 

Ränta på bolånet

Innan du väljer vilket bolån du vill använda dig av är det viktigt att jämföra mellan olika bolån. Att jämföra mellan olika bolån från olika banker och långivare kan spara dig flera tusenlappar i månaden. Alla banker och långivare sätter en personlig ränta baserad på din personliga ekonomi och vad din betalningsförmåga är. 

Ett bolån har inte en rörlig ränta, utan istället är det en ränta som är bunden i en viss period. Denna period där räntan är bunden är minst 3 månader, men det kan också handla om några år. Räntan kommer under denna period inte att ändras, utan den är detsamma och återbetalningen är detsamma för den varje månad. Banken kan däremot höja eller sänka räntan efter att denna perioden har gått ut. Räntan då bestäms utifrån hur marknadsräntan ser ut, så det kan vara högre men det kan också vara mindre. 

Sök tillsammans med en medlåntagare 

Om ni är två som ansöker om ett bolån finns det en större chans att bli accepterad ett bolån som kommer med en bra ränta. Att ansöka tillsammans är speciellt bra för en person som inte tidigare har haft en bra kreditvärdighet, med tidigare betalningsanmärkningar. När du söker lånet med en medlångtagare har ni båda samma återbetalningsskyldighet på lånet. Det ger banken en extra säkerhet att lånet kommer att kunna betalas tillbaka, vilket betyder att du har en större chans att få ett lån med en bättre ränta. 

Kontantinsats på 15 % 

När du ansöker om ett bolån kan detta enligt svensk lag enbart täcka 85 % av kostnaden för huset, vilket betyder att du måste ha en kontantinsats som ligger på 15 % av kostnaden. Det går inte att låna dessa 15 % tillsammans med ditt bolån, så har du inte kontantinsatsen själv kommer du vara tvungen att ta ett privatlån för att betala av detta. 

Vanliga frågor om bolån

Hur hittar man den bästa räntan?

Det bästa sättet du kan hitta den bästa räntan för ditt bolån är att jämföra mellan olika banker för att hitta det bästa lånet för dig. Det är viktigt att kolla på vad räntan är, men även vad det finns för villkor på bolånet. 

Kan man låna till kontantinsatsen?

Ja, det går däremot inte att låna pengarna från samma bank utan du måste ta ett privatlån för att finansiera kontantinsatsen. Kontantinsatsen är alltid på 15 % av kostnaden så om du måste ansöka om ett privatlån är det viktigt att du räknar ut noga hur mycket du själv måste betala. Ett bolån är alltid på 85 % av kostnaden, och du måste alltid lägga in 15 % av kostnaden själv. 

Kan man få ett bolån även med betalningsanmärkningar?

Ja, många banker går med på tidigare, men även aktiva betalningsanmärkningar. Det är din betalningsförmåga som bestämmer om du får ett bolån accepterat eller inte. 

Relaterade

marcus andersson
Skribent:

Marcus är huvudskribent här på rikt och han har ett stort intresse för finans och ekonomi. Marcus är en passionerad följare av ekonominyheter och håller sig alltid uppdaterad om det senaste inom finansvärlden.

Senast uppdaterad: