Bolån med borgensman

Vill du ta ett bolån med borgensman?

Att ta ett bolån med borgensman är en extra säkerhet för banken att du kommer kunna betala tillbaka lånet. Om du sedan tidigare har haft betalningsanmärkningar kan vissa långivare krävs att du tar ut ett bolån med borgensman för att du ska bli beviljad ditt bolån. Kan du inte längre betala tillbaka lånet kommer det då att gå till den som stått som personliga borgen för dig. Läs mer om hur detta fungerar hos oss.

Sidan kan innehålla annonser

Vad är en borgensman?

En borgensman är någon som betalar ett lån om du inte själv kan göra det, och har samma skyldighet att betala tillbaka lånet. Däremot finns inte skyldigheten där om långivaren betalar tillbaka lånet som vanligt. Skyldigheten för en borgensman är enbart när låntagaren inte längre kan betala. 

Det finns idag två olika sätt man kan gå i personlig borgen för någon:

  1. Enkel borgen – Om låntagaren inte kan betala tillbaka lånet längre för någon anledning kommer den som står som den personliga borgen att göra det. Däremot går inte långivaren direkt till den som är borgensman, utan de försöker då först få låntagaren att betala. Kan låntagaren inte betala kommer då långivaren att vända sig till borgensmannen. Om den som står som personlig borgen måste betala kan den kräva att låntagaren betalar tillbaka. 
  1. Proprieborgen – Denna form av borgen kommer med en högre risk för borgensmannen eftersom de accepterar skulden som det vore deras egna skuld. Om den som står för lånet inte betalar behöver inte långivaren först gå till långivaren utan istället går direkt till den som står som borgensman. Även här kan den som står som borgensman kräva att låntagaren betalar tillbaka lånet. 

Bolån med borgensman för betalningsanmärkningar

Om du har aktiva betalningsanmärkningar eller tidigare betalningsanmärkningar kan det vara allt svårare att bli accepterad för ett bolån. Det finns helt enkelt en större risk för långivaren att du inte kan betala tillbaka lånet. Även om du blir accepterad för ett bolån är också chansen större att du måste betala en högre ränta på ditt lån.

Ett bolån med borgensman ger långivaren en större säkerhet att bolånet kommer att betalas tillbaka, vilket betyder att det finns en högre chans att du får ditt lån beviljat till en bra ränta. 

Bolån med borgensman med låg inkomst

Har du en låg inkomst eller kanske är sjukskriven kan det också vara svårare att få ditt bolån beviljat. Då kan svaret vara bolån med borgensman, vilket kan göra det enklare för dig att få ditt bolån accepterat. 

Det finns fortfarande de normala kraven att du måste ha 15 % av kontantinsatsen själv för att du ska få ditt bolån beviljat. Du måste också ha ekonomin att betala av avgifterna som lånet kommer med varje månad. En personlig borgen kan bara göra det enklare för dig att då ditt lån beviljat till en lägre ränta. 

Bolån med personlig borgen för en lägre ränta 

Att ansöka om ett bolån med borgensman kan göra det enklare för dig att få ett bolån beviljat med en mindre ränta. Räntan för ditt bolån är baserad på en rad olika faktorer, däribland dina personliga omständigheter som din ekonomi, tidigare betalningsanmärkningar och vad du har för kontantinsats. När du tar ut ett bolån med en borgensman kan detta leda till att banken erbjuder dig en mindre ränta för lånet, eftersom det finns någon som kan ta över lånet när du inte längre kan betala.  

Krav för att bli beviljad ett bolån

Att köpa en bostad är en dröm för många, men det kan vara svårt att veta vad som krävs för att bli beviljad ett bolån. Alla banker kommer med olika krav för att du ska bli beviljad lånet, där vissa har kravet att du måste tjäna över en viss summa för att du ska bli beviljad. 

Det finns dock två krav som alla banker har gemensamt, och detta är för att det är krav som har blivit satta av Finansinspektionen.

  • Du måste alltid betala en kontantinsats på minst 15 % av kostnaden då ett bolån enbart vara på 85 % av kostnaden på bostaden. 

Låna till kontantinsatsen med en borgensman 

När du vill låna till ett bolån kan du enbart låna till 85 % av kostnaden för lånet, du måste själv göra en kontantinsats vilket ligger på 15 % av kostnaden för lånet. Däremot är det bättre ju större kontantinsats du gör för det kommer att ta ner lånet och också göra dina månadskostnader billigare för dig. 

Om du inte har pengarna till hela kontinsatsen kan du ta ett lån för att finansiera kontantinsatsen. Du kan antingen välja att låna till hela kontantinsatsen eller enbart låna till det som du behöver. Det är ett privatlån som du måste ansöka om för att låna till kontantinsatsen. 

Om du har haft tidigare betalningsanmärkningar kan det vara svårare att få detta beviljat, speciellt till en bra ränta. Ibland kan även banken eller långivaren kravet på att du behöver en borgensman om du har betalningsanmärkningar. En borgensman kan hjälpa dig att få ditt privatlån godkänt så du har kontantinsatsen för att ansöka om ett bolån. 

Vanliga frågor om bolån med borgensman

Vem kan vara en personlig borgen?

Olika banker och långivare har olika krav när det gäller att låna bolån med personlig borgen. För det mesta krävs det att den som är borgensman har en ordnad ekonomi och en bra kreditvärdighet. 

Kan man få ett lån trots betalningsanmärkningar?

Ja, det går och det går att bli beviljad ett bolån med borgensman, men det finns också de banker som inte kräver att du använder dig av en personlig borgen. Istället finns kravet att du nu måste ha en ordnad ekonomi, och inte längre ha aktiva skulder. 

Vad är fördelen med bolån med borgensman?

En fördel är att det kan göra att du får en bättre ränta för lånet eftersom du använder dig av en borgensman. Banken kan erbjuda dig en bättre ränta när du lånar med en borgensman eftersom det är en extra säkerhet för banken att du kan betala tillbaka.  

Jämför Bolån

LångivareRänta 3 månRänta 1 årRänta 3 årRänta 5 årAnsök
hypoteket1.35%1.35%1.35%1.45%Ansök
lanekoll1.19%1.19%1.09%1.14%Ansök
ica banken1.67%1.70%1.76%1.95%Ansök
sbab1.74%1.74%1.65%1.68%Ansök
skandia2.19%2.24%2.24%2.24%Ansök
nordea2.39%2.09%1.89%1.84%Ansök
alandsbanken2.35%2.25%1.95%2.20%Ansök
lansforsakringar2.39%1.99%1.73%1.85%Ansök
danske-bank1.97%1.58%1.47%1.68%Ansök
seb2.39%1.89%1.74%1.89%Ansök
handelsbanken2.39%1.94%1.73%1.73%Ansök
swedbank2.39%2.09%1.79%1.85%Ansök

Relaterade

marcus andersson
Skribent:

Marcus är huvudskribent här på rikt och han har ett stort intresse för finans och ekonomi. Marcus är en passionerad följare av ekonominyheter och håller sig alltid uppdaterad om det senaste inom finansvärlden.

Senast uppdaterad: