Bolån Utan Fast Anställning

Letar du efter att ta ett bolån utan fast anställning?

Idag är det allt mer vanligt att inte ha en fast anställning, utan istället vara en frilansare, egen företagare eller anställd från projekt till projekt. Det betyder dock inte att du inte kan få ett bolån för att köpa en bostad, utan det är fullt möjligt att få ett bolån utan fast anställning. Har du inte en fast anställning kan du läsa mer här om hur det fungerar.

Sidan kan innehålla annonser

Jämför Bolån

LångivareRänta 3 månRänta 1 årRänta 3 årRänta 5 årAnsök
hypoteket1.35%1.35%1.35%1.45%Ansök
lanekoll1.19%1.19%1.09%1.14%Ansök
ica banken1.67%1.70%1.76%1.95%Ansök
sbab1.74%1.74%1.65%1.68%Ansök
skandia2.19%2.24%2.24%2.24%Ansök
nordea2.39%2.09%1.89%1.84%Ansök
alandsbanken2.35%2.25%1.95%2.20%Ansök
lansforsakringar2.39%1.99%1.73%1.85%Ansök
danske-bank1.97%1.58%1.47%1.68%Ansök
seb2.39%1.89%1.74%1.89%Ansök
handelsbanken2.39%1.94%1.73%1.73%Ansök
swedbank2.39%2.09%1.79%1.85%Ansök

Några ställen att söka bolån utan fast anställning är:

  • Hypoteket – Bästa bolånet
  • Lånekoll – Jämför bolån snabbt
  • ICA banken – Bra alternativ
  • SBAB
  • Skandia
  • Nordea

Hur fungerar bolån utan fast anställning?

Att få ett bolån utan fast anställning är något som är fullt möjligt, men det kan vara lite mer komplicerat att ansöka om det. För banken är det viktigt att de vet att du har en god ekonomi och att du har möjligheten betala tillbaka bolånet varje månad. 

Det är idag många som inte har en fast anställning eftersom de är frilansare, egen företagare eller kanske är projektanställda. Om du fortfarande har någon form av inkomst kommer långivaren att göra en bedömning av vad du har för inkomst och vad du har för återbetalningsförmåga.

Banken vill veta om du kan hantera återbetalningarna varje månad och du måste bevisa en stabil inkomst och ekonomi trots att du inte har en fast anställning. Om du är projektanställd är banken intresserad av de projekt du deltar i, vad du tjänar och hur länge du har jobbat som projektanställd. 

Ansök om ett lånelöfte utan fast anställning

När du ska börja gå på visningar är det värt att först göra en ansökan om ett lånelöfte så att du vet vilken budget du har att röra dig med när du går på visningar. Många mäklare låter dig heller inte ta del av en budgivning utan ett lånelöfte. Du ansöker om ett lånelöfte tillsammans med den bank som du vill ansöka om bolånet från. 

Banken kommer då att kräva att du skickar in uppgifter som hur mycket du tjänar och anställning. För dig som inte har en fast anställning finns kravet att du måste bevisa att du har under många år tjänat pengar och att du har råd med ett bolån varje månad. 

Ha en stor kontantinsats för en bättre ränta

Om du ansöker om ett bolån utan fast anställning är ett tips att ha en stor kontantinsats, vilket kan göra det enklare för dig att bli godkänd för ditt bolån. Bolånet ligger enbart på 85 % och du måste själv spara ihop till 15 % för resterande av lånet. Detta är känt som en kontantinsats, och ju högre kontantinsats du har desto bättre ränta kan du bli erbjuden för huset. 

Bolån som egenföretagare

Att vara en egen företagare är inte alltid enkelt, och det kan vara svårare att få lån accepterat. För att banken ska bevilja ett bolån till dig krävs det att du kan bevisa att du har en stabil ekonomi trots att du är en egenföretagare. 

Banken kan ofta kräva att du måste visa upp bokslut från flera år för att visa att lönsamheten för ditt företag är bra. När du ansöker om ett bolån som egen företagare måste du ha dokument som bevis på inkomster och årsredovisningar för ditt företag. Du måste även bevisa att du kan klara återbetalningarna även om ditt företag skulle gå i konkurs. 

För att bli beviljad ett bolån som egenföretagare krävs det också att du har minst en kontantinsats som ligger på 15 % av kostnaden för bostaden. 

Låna tillsammans med en medsökande

Att ansöka om ett bolån med en medsökande kan göra det enklare för dig som inte har en fast anställning att få ditt lån beviljat. När du ansöker med en medsökande kommer banken att kolla på bådas kreditvärdighet och även inkomst. Beslutet om bolånet är på bådas omständigheter, och det gör det enklare att få ett bolån utan fast anställning beviljat. När du ansöker tillsammans med en medsökande ger det dig också chansen att få ett högre lån beviljat än om du hade ansökt om ett bolån själv. 

Bolån utan fast anställning utan kontantinsats

Det går inte att bli beviljad ett bolån om du inte har en kontantinsats på 15 % av kostnaden själv. Om du inte har lyckats att spara ihop detta betyder det dock inte att du inte kan bli godkänd för lånet, utan du kan fortfarande låna till kontantinsatsen. För att låna till en kontantinsats är det ett privatlån som du måste ansöka om, då du inte kan ta ett lån med säkerhet så du kan betala din kontantinsats. 

Eftersom ett privatlån är ett lån utan säkerhet finns det inget krav från långivaren om hur du använder pengarna. Det ger dig friheten använda en del av pengarna till kontantinsatsen och även för avgifter som tillkommer när du köper ett hus, som att använda pengarna till handpenningen. 

Bevis på stabil ekonomi

För dig som vill ansöka om ett bolån utan fast anställning är det viktigt att du har haft en stabil ekonomi, och att du kan bevisa detta för banken. Det kan handla om att visa vad du har fått för lön in på ditt konto de senaste åren, och även att du har sparat pengar. Banken är intresserad av att se att du har en stabil ekonomi, och att du kommer att ha råd med att betala av ett bolån.

Vanliga frågor om att låna till bolån utan fast anställning

Går det att ansöka om bolån utan fast anställning utan en kontroll från UC?

Nej, för bolån är det alltid en kontroll med UC som banken gör. Detta för att kontrollera din kreditvärdighet och att du har råd med att ta ut ett bolån. Kontrollen via UC kontrollerar även vad för lån du har och om du har aktiva skulder. 


Går det att få beviljat ett bolån utan anställning och med betalningsanmärkningar?

Ofta beror det på vad det handlar om för betalningsanmärkningar, och om du just nu har aktiva skulder hos Kronofogden. Ofta går det att bli beviljad ett bolån, speciellt om du nu har en ordnad ekonomi och om du har sparat ihop pengar till en kontantinsats. 

Vad krävs för att få ett bolån utan fast anställning?

Alla banker har olika krav men generellt är kravet att du bevisar att du har en stabil ekonomi för att kunna uppfylla amorteringskravet som finns varje månad. 

Relaterade

marcus andersson
Skribent:

Marcus är huvudskribent här på rikt och han har ett stort intresse för finans och ekonomi. Marcus är en passionerad följare av ekonominyheter och håller sig alltid uppdaterad om det senaste inom finansvärlden.

Senast uppdaterad: