Korttidslån – Låna under kort tid

Letar du efter ett korttidslån?

Ett korttidslån är precis som det låter som, ett lån där du behöver låna pengar under en kort period. Det kan handla om att något går i sönder i huset och du måste ersätta detta innan du får pengar. Då är ett korttidslån ett bra sätt att låna pengar tills du får pengarna för att betala det tillsammans. Fortsätt att läsa igenom vår guide för att veta mer om korttidslån och vad det innebär.

Sidan kan innehålla annonser
Jämför Snabblån
Belopp:
Avbetalningsperiod:
Vi har hittat matchande lån för dig
Vi har hittat en matchning för dig
Det finns inga träffar. Sök igen
Visa fler resultat

Några populära korttidslån inkluderar:

  • Ferratum – Bästa korttidslån
  • SMSPengar – Hög beviljandegrad
  • Flexlimit – Direkt utbetalning
  • Mobillån
  • Monetti
  • Slantar
  • Klicklån

Vad är ett korttidslån?

Ett korttidslån är precis vad det låter som, det är ett lån som du kan ansöka om för en kortare period i ditt liv. Ett korttidslån är ett typ av SMS-lån som du enbart lånar under en månad generellt. Om du inte kan betala av det efter en månad kan det tillkomma extra avgifter. Alla långivare har självklart olika regler när det kommer till ett korttidslån så det är viktigt att du är medveten om vad villkoren är. 

Lånesumman för ett korttidslån är ofta rätt mycket mindre än till exempel ett privatlån eller ett lån som du lånar med säkerhet. Därför är det inte ovanligt att personer med betalningsanmärkningar blir beviljade, eller om du inte har en anställning går det fortfarande att bli beviljad ett lån. 

Jämför olika långivare för att hitta det bästa lånet

Om du vill ha den bästa räntan för ett korttidslån måste du jämföra mellan olika långivare. Alla långivare erbjuder olika räntor för deras korttidslån och genom att jämföra mellan olika långivare kan du spara dig själv mycket pengar. Ett sätt att jämföra mellan olika lån är via en kreditförmedlare där de jämför ett flertal lån för dig, och detta sker för det mesta utan UC.

Ansök om ett korttidslån med ditt Bank ID

Ett korttidslån ansöker du om enkelt online och du kan göra det tillsammans med ditt Bank ID. För det mesta använder sig denna form av lån inte av UC, utan av andra kreditkoller vilket betyder att lånet ofta blir godkänd eller avslaget rätt snabbt. För det mesta har du ett svar om du är godkänd lånet inom några minuter, och pengarna når för det mesta ditt konto samma dag som du ansökte om lånet. 

Korttidslån utan ränta 

När du tar ut ett lån har du alltid enligt lag 14 dagar på dig att ändra dig om lånet, vilket betyder att om du betalar tillbaka det kommer du inte betala någon ränta. Det till kommer därför inga avgifter de första 14 dagarna, vilket gör det till ett bra val för dig som bara behöver pengarna snabbt och kan betala tillbaka snabbt. Om du behöver mer tid på dig att betala tillbaka lånet kommer det däremot inte vara räntefritt, så det är viktigt att du är medveten om vad räntan och avgifterna är för lånet. 

Korttidslån utan UC 

När du ansöker om ett korttidslån sker detta för det mesta utan en kontroll för UC, vilket är en stor fördel för dig. Långivaren gör fortfarande en kontroll, men det är med andra tjänster. Att göra för många kontroller via UC är negativt eftersom den sista långivaren inte vet om du har accepterat lånet eller inte för den första långivaren. Det gör att du ofta kan få en sämre ränta på ditt lån eller att du inte blir accepterad ett lån i framtiden. Var därför försiktig med att ansöka om allt för många korttidslån om de använder sig av UC. 

Vanlig ränta för korttidslån 

För ett korttidslån är räntan rätt mycket högre än andra privatlån och lån som kommer med säkerhet. Det finns mindre säkerhet för långivaren att du kommer att kunna göra återbetalningar på ditt lån. Räntan beror också på vad för säkerhet du kan ge till banken att du kan betala tillbaka lånet. Har du en stabil ekonomi, inga betalningsanmärkningar och en heltidstjänst finns det en större chans att du kommer att få en bra ränta på ditt lån. 

Korttidslån med betalningsanmärkningar 

Betalningsanmärkningar innebär inte att du inte kan få ett korttidslån, utan det finns låneförmedlare som accepterar lån om du har betalningsanmärkningar. Om du har aktiva skulder hos Kronofogden kan det vara svårare att få ett lån beviljat, men inte omöjligt. Om du har en avbetalningsplan och kan bevisa att du betalar av skulderna aktivt finns det många långivare som kan bevilja ett lån för dig. Ett krav är ofta att du nu måste ha en god ekonomi med en fulltidstjänst. 

Vanliga frågor om korttidslån

Vad borde jag tänka på innan jag tar ett korttidslån?

Ett korttidslån är ett lån som du tar på en kort tid och det måste betalas på en kortare tid än andra former av lån. Ett korttidslån är därför inget lån du borde ta om du inte vet när du kan betala tillbaka ditt lån, eller om du är i behov av ett stort belopp av pengar. Ofta är det 30 dagar som gäller för att betala tillbaka lånet, och betalar du inte tillbaka i tid kan lånet bli ännu dyrare.

Kan jag bli accepterad för ett korttidslån utan fast anställning?

Ja, du behöver inte ha en fast anställning för att bli beviljad ett korttidslån. Olika långivare har olika krav när det kommer till att bli beviljad ett lån, däremot är det ofta mindre krav än banklån och personliga lån. Det krävs för det mesta att du har någon form av inkomst, så om du är en student eller pensionär kan du fortfarande bli godkänd.

Går det att få ett korttidslån trots betalningsanmärkningar?

Ja, många långivare beviljar ett korttidslån trots att du sedan tidigare har betalningsanmärkningar. Kolla vad kraven är för att du ska ansöka om det, och fyll i alla detaljer noggrant. Vissa långivare kräver att du nu har en god ekonomi och att du inte har aktiva skulder hos Kronofogden. 

Vilket korttidslån är bäst?

Det är omöjligt att säga vilket korttidslån som är bäst, eftersom det beror på dina omständigheter. Däremot borde du alltid leta efter det lån som har den minsta räntan, eftersom det kommer att spara dig pengar och göra det enklare att betala tillbaka lånet.

Relaterade lån

marcus andersson
Skribent:

Marcus är huvudskribent här på rikt och han har ett stort intresse för finans och ekonomi. Marcus är en passionerad följare av ekonominyheter och håller sig alltid uppdaterad om det senaste inom finansvärlden.

Senast uppdaterad: