Låna pengar med sjukersättning

Behöver du låna pengar med sjukersättning?

Att vara sjukskriven kan göra ekonomin väldigt påfrestande eftersom sjukersättningen ofta är rätt dålig. Det kan hända att du hamnar i en situation där du måste betala en räkning, men att du inte har fått ut dina pengar än. Det finns då chansen att låna pengar med sjukersättning, och för det mesta är detta med ett snabblån. För ett privatlån krävs för det mesta en fast inkomst, men lånar du med en medlåntagare finns det klart möjlighet att få lånet beviljat.

Sidan kan innehålla annonser
Jämför Snabblån
Belopp:
Avbetalningsperiod:
Vi har hittat matchande lån för dig
Vi har hittat en matchning för dig
Det finns inga träffar. Sök igen
Visa fler resultat

Några långivare att låna pengar med sjukersättning inkluderar:

  • Ferratum – Bästa långivare för att låna pengar med sjukersättning
  • SMSPengar – Hög beviljandegrad
  • Flexlimit – Direkt utbetalning
  • Mobillån
  • Monetti
  • Slantar
  • Klicklån

Olika alternativ för dig som vill låna pengar med sjukersättning

Att vara sjukskriven är inget som är kul och ofta är inkomsten inte hög. Ibland kan det komma tillfällen där du måste ta ett lån om något har hänt oväntat. Trots att det kan vara svårare att få låna pengar med sjukersättning är det inte omöjligt, utan det finns olika alternativ du kan vända dig till. 

Det vanligaste alternativet för dig som vill låna pengar med sjukersättning är ett SMS-lån, vilket även är känt som ett snabblån. Ett sms lån är ett lån som du ansöker om helt online. När det först kom ut var ett SMS lån ett lån du kunde ansöka om genom att enbart skicka ett SMS. Idag är det däremot vanligast att du ansöker om det via deras hemsida antingen via datorn eller telefonen. 

Det som är vitalt är att du har pengarna att betala av lånet, och att du inte tar ut ett lån som du inte vet hur du ska betala för. Kolla därför alltid först på andra alternativ om du är i behov av pengar. 

Låna pengar med en låg inkomst

Trots att du har en låg inkomst finns det fortfarande både lån och kontokredit som du kan ta för att få ditt lån accepterat, men det finns en större risk för banken vilket innebär att din ränta många gånger är högre. När du lånar med en låg inkomst är det därför viktigt att du jämför ordentligt mellan olika lån, vilket en låneförmedlare kan hjälpa dig att göra och dessutom kostnadsfritt. 

Jämför lånekostnader

När du lever på sjukersättning är det viktigt att du tänker efter innan du tar ut ett lån, eftersom de flesta snabblån ofta kommer med en högre ränta som du måste betala av. Lånekonstanden är vad hela lånet kommer att kosta, vilket du borde räkna ihop innan du accepterar ett lån. I en lånekostnad borde inte enbart räntan ingå, utan alla andra avgifter som lånet kan komma med. 

Ett snabblån kanske har en högre ränta än vad ett privatlån har, men om du har en kortare avbetalningsperiod än ett privatlån. Det kan göra att snabblånet faktiskt har en lägre kostnad i längden än ett privatlån har. 

Många lån kommer dessutom med avgifter som du måste tänka på. För snabblån är det inte ovanligt att du måste betala av avgift på mellan 100–300 kronor för att du ska kunna få ditt lån utbetalt till dig. Det finns också lån där det tillkommer en admin avgift varje månad som du betalar av lånet, så räkna alltid in dessa kostnader innan du accepterar ett lån. 

Låna räntefritt 

Idag finns det långivare som erbjuder dig möjligheten att låna helt utan ränta, speciellt de första 14 dagarna på lånet. Att låna utan ränta handlar för det mesta om snabblån där utbetalningarna sker rätt snabbt, men återbetalningarna är för det mesta korta. Ett snabblån kan ibland ha kravet att du måste betala tillbaka det inom 30 dagar. 

För att låna utan ränta kan du ta hjälp av en kreditförmedlare, men innan du accepterar detta form av lån måste du vara säker på att du kan betala tillbaka inom 14 dagar. Räntan för lånet kan bli mycket högre om du inte lyckas att betala i tid, och det kan även tillkomma andra avgifter.

Att låna räntefritt är därför enbart rekommenderat om du vet att du har ekonomin till att betala tillbaka pengarna i tid. 

Ansök om ett privatlån med medsökande

För privatlån eller för lån med säkerhet kan det vara rätt svårt att få det godkänt själv om du har enbart har en inkomst med en sjukersättning. Har du sjukersättning går det fortfarande att ansöka om lån som bolån, men själv kan det blir svårt att bli erbjuden ett större lån. 

Ansöker du tillsamman med en medsökande gör det dig enklare att få ett lån beviljat, eftersom banken också kollar på den personens kreditvärdighet och ekonomi. Båda två har samma ansvar för att betala av lånet redan från början. 

Ett annat alternativ om du inte har någon att ansöka om lånet med är att ansöka tillsammans med en personlig borgen. 

Låna pengar med sjukersättning utan UC

Det är viktigt att inte försöka påverka sin kreditvärdighet allt för negativt eftersom din kreditvärdighet är vad större långivare kollar på. När du ansöker om lån som snabblån är det för det mesta inte UC som gör kreditupplysningen, utan andra kreditföretag. Gör du en ansökan med en kreditförmedlare så har de ofta ett samarbete tillsammans med UC för att enbart göra en kontroll istället för flera kontroller hos UC. 

Vanliga frågor om att låna pengar med sjukersättnng

Går det att låna pengar trots sjukersättning och även med betalningsanmärkningar?

Det går att få ett lån beviljat, men ofta finns kravet att du inte just nu har några skulder som är aktiva hos Kronofogden. Räntan för lånet kan också bli högre eftersom det finns en större risk att låna ut till dig.

Vad för lån kan jag låna pengar med sjukersättning?

Det lån som är vanligast för dig med sjukersättning att bli beviljad är ett snabblån, men det finns även andra lån som du kan ansöka om du har sjukersättning, både privatlån och lån med säkerhet. 

Hur hittar jag den bästa räntan när jag vill låna pengar med sjukersättning?

Det bästa alternativet är att använda dig av en låneförmedlare som kommer göra det enklare för dig att jämföra mellan olika lån. Inte enbart kommer det att spara dig tid, men det kommer också hjälpa dig att kunna jämföra olika lån ordentligt. 

Relaterade

marcus andersson
Skribent:

Marcus är huvudskribent här på rikt och han har ett stort intresse för finans och ekonomi. Marcus är en passionerad följare av ekonominyheter och håller sig alltid uppdaterad om det senaste inom finansvärlden.

Senast uppdaterad: