Handpenning – Vad är handpenning?

Handpenning har du troligtvis hört talats om förrut, men vad innebär det och vad behöver man veta?

Om du är i processen eller tankarna på att köpa en bostad finns det mycket du måste tänka på. Det handlar inte enbart att hitta den rätta bostaden, men även att ha tillräckligt med pengar för kontantinsatsen, men du måste även betala en handpenning. För att göra det enklare för dig har vi sammanställt en guide till dig om vad handpenning är.

Sidan kan innehålla annonser

Vad är handpenning?

För att förklara det på ett enkelt sätt är en handpenning en förskottsbetalning som du måste betala när du skriver under ett köpekontrakt. Det är som en säkerhet för säljaren att köparen inte ska dra sig ur affären. Handpenningen betalas ut till mäklaren, och finns det inte en mäklare iblandad betalas den direkt till säljaren. 

Handpenningen är för det mesta på 10 % av köpeskillnaden, den kan ibland vara mindre om det handlar om ett högt belopp bostaden har gått för. Du kan betala din handpenning antingen med ett lån eller med dina egna pengar. 

Avbryta köpet efter att handpenningen är betald 

Det går att avbryta köpet även efter du har betalat handpenningen. Säljaren har inte rätt att behålla handpenningen i fall att köparen drar sig ur, men säljaren har ofta rätten till att få någon form av ersättning från köparen. För att få en ersättning måste dock säljaren visa att han eller hon har fått ekonomiska förluster eftersom köpet blev avbrutet. 

Köparen måste du betala kostnader som nya visningar, och även nya kostnader som det kan tillkomma för mäklaren. Det kan bli dyrt för en köpare att ångra sig efter att kontraktet har blivit påskrivit och om handpenningen är betald. 

Skillnad mellan handpenning och kontantinsats

Det finns en stor skillnad mellan vad en handpenning är och vad kontantinsatsen är. Kontantinsatsen är vad du själv måste ha pengarna till för att köpa ett hus, en kontantinsats är på 15 % av bostadens värde. När du ansöker om ett bolån kan du enbart få 85 % av kostnaden för att köpa huset, vilket betyder att du måste få ihop resten själv. 

En handpenning är 10 % av köpeskillnaden vilket du betalar innan du får nycklarna till huset. När du har fått nycklarna till huset betalar du resterande av kostnaden för huset. 

Om du inte har 15 % av kostnaden för ett lån måste du ta ut ett lån för att betala detta, men det går inte att ta ut lånet från samma bank som erbjuder dig bolånet. Det finns däremot andra banker som du kan vända dig till för att ta ett privatlån för kontantinsatsen. 

När du köper ett hus behöver du alltså både en handpenning och en kontantinsats för att ditt köp ska gå igenom. 

Olika alternativ för att låna till handpenningen

Om du inte har pengarna för att betala handpenningen finns det lån som du kan ta från banken för att betala av detta. Ett handpenningslån är ett tillfälligt lån som du kan få av banken för att betala din handpenning, och det är av samma bank som har beviljat ditt bolån som du kan få lånet från. 

Handpenningslån 

För det mesta tar du ut ett handpenningslån eftersom du inte har sålt din gamla bostad, men att du inte har fått pengarna än från denna. Du måste betala tillbaka detta lånet när du får tillgången till din bostad. Ett handpenningslån kan vara upp till 6 månader och du behöver inte amortera för lånet, däremot betalar du räntan på lånet under tiden. Ett handpenningslån kommer ofta också med andra former av avgifter som det är viktigt att du kontrollerar innan du tar ut lånet. 

Privatlån 

Ett annat alternativ för att låna till handpenningen är att du tar ett privatlån, alltså ett lån utan säkerhet. Det finns tillfällen där banken inte beviljar dig ett handpenningslån, vilket är rätt vanligt om du inte har någon bostad att sälja. Det kan också vara aktuellt om du köper ett nybygge och du måste betala handpenningen innan din bostad är redo att flytta in i. Ett privatlån kommer för det mesta med en högre ränta. 

Räntan för att låna till din handpenning 

Innan du lånar ett privatlån för att betala handpenningen är det viktigt att du jämför mellan olika lån för att du ska få det lånet som kommer med den bästa räntan och villkoret. Ju högre ränta ditt lån har desto mer måste du betala tillbaka, vilket är varför du borde spendera tid med att söka efter olika lån. 

Ett sätt att göra jämföra mellan olika privatlån är att ta hjälp av en kreditförmedlare. En kreditförmedlare gör det enklare för dig att jämföra mellan olika privatlån, och vad för ränta och villkoren kommer med. De flesta kreditförmedlare online är dessutom gratis så du behöver inte betala för att använda dig av tjänsten. 

Allt som krävs är dessutom en ansökan, och de flesta kreditförmedlare har ett samarbete med UC vilket betyder att det enbart är en ansökan hos UC som sker. De lån som du kan bli beviljad för kommer då upp, och du kan enkelt jämföra mellan de olika lån som du kan bli accepterad för. 

Vanliga frågor om handpenning

För att veta mer om handpenning borde du läsa igenom våra Vanliga frågor.

Vem betalas handpenningen till?

För det mesta betalas handpenningen till mäklaren, som tar ut en del av arvodet innan de skickar resterande till säljaren. 

Varför betalar man en handpenning?

En handpenning är en säkerhet för säljaren att den som köper bostaden inte kommer att dra sig ur kontraktet. Det är ett förskott på 10 %, och sedan när du får nycklarna kommer du att betala resterande av priset. 

När betalar man handpenningen?

Du betalar handpenningen när du har skrivit under kontraktet för köpet, du har oftast 14 dagar på dig att betala handpenningen, men detta kan variera. 

Måste alla betala en handpenning?

Nej, det är inte alla som måste betala en handpenning, detta gäller inte alltid om du tänker köpa en bostad privat. För det mesta ber en säljare dock om en handpenning då det är en säkerhet för säljaren att köpet kommer att kunna gå igenom. 

Relaterade

marcus andersson
Skribent:

Marcus är huvudskribent här på rikt och han har ett stort intresse för finans och ekonomi. Marcus är en passionerad följare av ekonominyheter och håller sig alltid uppdaterad om det senaste inom finansvärlden.

Senast uppdaterad: