Räntor Bolån – Jämför Bolåneräntor & Boräntor

Har du frågor om räntor när det kommer till bolån och undrar vad det är som gäller?

När du vill köpa en bostad måste du också ansöka om ett bolån, vilket verkligen kan kännas som en stor djungel. Det finns många olika bolån som du kan ansöka om idag, och om du jämför mellan räntor bolån kommer du att hitta det som är bäst för dig. Läs mer i vår guide om räntor bolån och hur du kommer att hitta rätt.

Sidan kan innehålla annonser

Jämför Bolån

LångivareRänta 3 månRänta 1 årRänta 3 årRänta 5 årAnsök
hypoteket1.35%1.35%1.35%1.45%Ansök
lanekoll1.19%1.19%1.09%1.14%Ansök
ica banken1.67%1.70%1.76%1.95%Ansök
sbab1.74%1.74%1.65%1.68%Ansök
skandia2.19%2.24%2.24%2.24%Ansök
nordea2.39%2.09%1.89%1.84%Ansök
alandsbanken2.35%2.25%1.95%2.20%Ansök
lansforsakringar2.39%1.99%1.73%1.85%Ansök
danske-bank1.97%1.58%1.47%1.68%Ansök
seb2.39%1.89%1.74%1.89%Ansök
handelsbanken2.39%1.94%1.73%1.73%Ansök
swedbank2.39%2.09%1.79%1.85%Ansök

Hur hittar jag bästa räntor bolån?

När det är dags att köpa en bostad är det mycket att tänka på, och ditt bolån kan vara en stor stress. När du köper ett hus vill du självklart jämföra mellan olika bolån och vad olika banker kan erbjuda dig. Desto bättre ränta du får desto mindre kommer du att betala tillbaka på ditt lån.

Räntan som banken erbjuder dig beror på din ekonomiska situation, vad storleken på bolånet är jämfört med bostadens värde. Vad marknadsräntorna rör sig för tillfället spelar också en roll på vad för ränta du blir erbjuden för ditt lån. 

Andra saker som kan påverka din ränta:

  • Övriga affärer med din bank
  • Amortering
  • Skuldkvot
  • Vart bostaden har för läge
  • Hur stor din kontantinsats är 
  • Om det är mer än en som ansöker om bolånet 

Handpenning och kontantinsats

Det finns mycket att tänka på när du vill köpa en bostad, och något att inte glömma bort som påverkar räntor bolån är din handpenning och din kontantinsats. Många växlar ihop vad en handpenning och en kontantinsats är, men det finns stora skillnader på dessa två begrepp, och ska du köpa en bostad är det viktigt att du håller koll på vad dessa är. 

Kontantinsats

En kontantinsats är den summa som du själv måste betala för att få ett bolån beviljat. Ett bolån ligger enbart på 85 % av kostnaden för bostaden, och de resterande 15 % måste du själv betala. Om du inte har pengarna till att betala 15 % av kostnaden kan du ta ett privatlån för att täcka denna kostnaden. Tänk dock på att kostnaden för detta lån kan bli högt, och att du ska kunna hantera betalningen både för ditt bolån, men även ditt privatlån varje månad. 

Handpenning

Handpenning däremot är 10 % av priset för bostaden som du måste betala när skriver under köpekontraktet. Detta betalas till säljaren och är som en säkerhet att du kommer att slutföra affären och köpa bostaden. 

Det kan finnas tillfällen då du inte har pengarna för att betala handpenningen själv, och då kan du låna till att betala av detta. Du kan antingen ta ett handpenningslån från banken, eller så kan du ta ett privatlån. Både tillkommer med en extra ränta som du måste betala av. 

Innan du bestämmer dig för att köpa en byggnad är det därför värt att försöka spara ihop till både kostnaden för kontantinsatsen, men även handpenningen. Att betala ränta både på ett bolån, ett privatlån och ett handpenningslån kan leda till stora kostnader varje månad som kan vara svårt att ha råd med. 

Rörlig ränta eller fast ränta 

Du har olika val när det kommer till räntor bolån, vilket är om du vill ha en fast ränta eller om du vill ha en rörlig ränta. En fast ränta betyder att räntan inte kommer att förändras, utan du kommer under perioden som räntan är fast att alltid betala samma pris. Detta är en fördel för dig som vill veta hur mycket du ska betala varje månad. När du väljer en fast ränta kan du välja allt från att ha en fast ränta i ett år, upp till att ha samma ränta i 10 år. 

En rörlig ränta är en ränta som följer marknadsräntan, vilket betyder att räntan kan gå både upp och ner. För ett bolån är detta en ränta som är fast i tre månader, men eftersom det är en sådan kort tid är det känt som en rörlig ränta. När det har gått tre månader kan räntan att både ha gått upp, men också gått ner.  

Den rörliga räntan är den ränta som historiskt sätt har varit den billigaste att välja mellan, men då finns det också risken att ditt lån kommer att gå upp efter periodens slut. 

Den effektiva räntan 

Det är heller inte enbart räntor bolån som du måste hålla koll på, men även vad den effektiva räntan kommer att vara för lånet. En effektiv ränta är kostnaden för både räntan, men även alla avgifter som tillkommer för att köpa ett hus. Räntan påverkas också av hur mycket du betalar in på lånet, och hur ofta du gör betalningar. 

När du väljer ett bolån är det därför viktigt att du också alltid kollar på vad den effektiva räntan kommer att vara, så du kan se vad för andra kostnader det tillkommer för ett bolån.

Återbetalningstiden gör skillnad för räntor bolån

Det är ingen hemlighet att ju längre du betalar av ett lån desto mer kommer du att betala i räntor för lånet. Detsamma gäller för ett bolån, det är därför värt att spara ihop så mycket pengar du kan redan från början för att göra en stor kontantinsats. Om du gör överbetalningar varje månad på ditt bolån kommer detta att spara dig pengar eftersom du kommer att betala av lånet i förtid. 

Vanliga frågor om bolåneräntor

Finns det bolån som kommer utan ränta?

Nej, alla bolån kommer med någon form av ränta och för att hitta den bästa räntan borde du jämföra mellan olika bolån. Kolla på vad olika banker har för snittränta, och det kommer hjälpa dig att hitta bäst räntor bolån. 

Hur hittar jag den bästa räntan för mitt bolån?

Det bästa sättet är att jämföra mellan olika banker och deras bolån. Du kan kolla vad snitträntan är för alla banker, vilket gör det enkelt för dig hitta de bästa räntor bolån. 

Kan jag få ett bolån beviljat utan en kontantinsats?

Bolånet är enbart för 85 % av värdet för byggnaden, vilket betyder att du själv måste spara ihop till resterande 15 %. Däremot behöver du inte själv spara ihop pengarna, utan du kan ta ett lån utan säkerhet för att betala kontantinsatsen. 

Relaterade

marcus andersson
Skribent:

Marcus är huvudskribent här på rikt och han har ett stort intresse för finans och ekonomi. Marcus är en passionerad följare av ekonominyheter och håller sig alltid uppdaterad om det senaste inom finansvärlden.

Senast uppdaterad: