Ränteavdrag Bolån – Hur Fungerar Det?

Vad behöver man veta om ränteavdrag när det kommer till bolån och hur fungerar det?

Ett ränteavdrag är ett avdrag som finns i Sverige för privatpersoner, där staten betalar en del av räntekostnaderna för lånet för att göra det lättare att köpa en bostad. Ränteavdrag bolån gäller upp till 30 % av räntekostnaden som ditt bolån ligger på. Mer information om ränteavdrag bolån finner du i vår guide.

Sidan kan innehålla annonser

Vad innebär ett ränteavdrag för bolån?

Ett ränteavdrag för bolån finns för att göra det enklare för privatpersoner att kunna ta ett huslån. Idag ligger räntekostnaden på 30 %, och denna dras av på inkomstdeklarationen som en skattereduktion. För belopp som ligger på över 100 000 kronor så är ränteavdrag bolån på 21 %. Det är inte enbart bolån som detta ränteavdrag gäller för men även andra lån som du betalar ränta på. Ett ränteavdrag gäller däremot inte för CSN lån.

Ränteavdrag Bolån sker ofta automatiskt 

För det mesta behöver du inte göra något själv för att du ska få ditt ränteavdrag för ditt bolån. Anledningen till detta är att långivaren för det mesta lämnar en kontrolluppgift till skatteverket om hur mycket du har betalat i ränta det senaste året. Har detta inte skett i deklarationen måste du själv redovisa ditt kapitalunderskott, vilket du kan göra enkelt. Pengarna som du får tillbaka från räntan får du för det mesta tillbaka som en skatteåterbäring, vilket betyder att för det mesta får du pengarna i april. 

Ett ränteavdrag för ditt bolån hjälper dig att minska din räntekostnad 

Hela poängen med ränteavdrag bolån är att det ska vara billigare för privatpersoner att ha råd med ett bolån och därmed råd att köpa hus i Sverige. Du har rätt till det om dina räntekostnader under året har understigit de kapitalvinster som du gör, och exempel på kapitalvinster är aktieutdelningar. Räntekostnaden är något som är en stor kostnad för många privatpersoner, och ränteavdraget är något som kan göra en stor skillnad. 

Krav för att du ska få ränteavdrag bolån

För att du ska bli beviljad ränteavdrag bolån finns det självklart några krav som du måste uppfylla:

  • Du måste betala skatt – Om du inte betalar skatt kan du heller inte få ett ränteavdrag bolån. 
  • Räntan måste vara betald – Har du inte betalat räntan under taxeringsåret kan du inte få ett ränteavdrag för ditt bolån.
  • Avdraget gäller för den som är betalningsansvarig – För ränteavdrag bolån gäller det för personen som är ansvarig för själva lånet och betalar tillbaka på det. Finns det två på lånet kan skatteavdraget förmedlas mellan dessa personer på 50 %. Ni kan sedan själv bestämma hur ni vill förmedla det. 

Om du är osäker på vad du behöver göra för att få ditt ränteavdrag för ditt bolån kan du självklart ta kontakt med din bank för att få hjälp. 

Hitta ett bolån med den bästa räntan

Att hitta ett bolån med en bra ränta kan spara dig mycket pengar, eftersom du kommer att betala av mindre pengar av lånet. Räntan är personlig och det är många faktorer som spelar in i hur mycket du kommer att betala i ränta, både personlig ekonomi, men även om du tidigare haft ett lån med banken du ansöker hos. 

Du behöver inte ha ditt bolån från den banken du är med, istället kan du jämföra mellan olika banker för att hitta den snittränta som är bäst. Alla banker ger dig möjligheten att kolla på vad deras snittränta är, där kan du se vad för ränta de har erbjudit för nya långivare. Det hjälper dig att veta vilken ränta som du kan få. 

Andra faktorer som kan påverka vilken ränta som du blir erbjuden är om det är två som ansöker om lånet tillsammans, ofta kommer detta med en mindre ränta eftersom ni betalar av lånet tillsammans. Räntan är också ofta mindre om du har en högre kontantinsats. Du måste ha en kontantinsats själv på 15 % för att du ska kunna ta ett bolån, däremot ju mer du sätter in som kontantinsats desto mindre risk finns det för banken. 

Välj mellan fast eller rörlig ränta

Du kan även för det mesta välja om du vill ha en fast eller rörlig ränta på ditt lån. En fast ränta innebär att din ränta inte kommer att förändras under en fast period, denna från 1 år upp till 10 år. Det betyder att varje månad kommer månadskostnaderna att vara detsamma, och du behöver inte oroa dig för att räntan ska gå upp eller ner. 

En rörlig ränta innebär det att kostnaden kan ändras, men för ett bolån är det alltid en fast period över 3 månader som gäller. Det betyder att under 3 månader kommer det vara en fast ränta sedan kommer den att ändras efter denna perioden. Eftersom det enbart handlar om tre månader är det därför känt som en rörlig ränta istället för en fast ränta.

Vanliga frågor om ränteavdrag för bolån

Gäller ränteavdrag enbart för bolån?

Ränteavdrag bolån är det som är vanligast, men det gäller för alla räntor för lån, både snabblån, privatlån och även kreditkort. Det finns till för att göra det enklare att låna pengar för svenska privatpersoner. Ett ränteavdrag gäller dock inte för ett lån du har med CSN. 

Har alla rätt till ränteavdrag bolån?

Nej, om du inte betalar skatt har du inte rätt till att få ett ränteavdrag för ditt bolån, utan det är enbart den som gör deklareringar som har rätten till att få avdraget. 

Måste jag ansöka om ränteavdraget själv för mitt bolån?

Ränteavdrag bolån sker via din deklaration, och för det mesta har långivaren redan gett information om hur mycket du har betalat i ränta. Om detta inte har skett så kommer du att få göra detta själv. 

Vad händer om det finns två som är ansvariga för lånet?

För det mesta fördelas ränteavdraget på bolånet på 50 % om det är två personer i hushållet som är ansvariga för bolånet. Däremot kan det fördelas annorlunda, om båda som står på lånet begär detta i sin deklaration. Om enbart en person gör det gäller inte förändringarna. Banken kan även göra detta om de blir meddelade i tid så att de kan meddela skatteverket. 

Relaterade

marcus andersson
Skribent:

Marcus är huvudskribent här på rikt och han har ett stort intresse för finans och ekonomi. Marcus är en passionerad följare av ekonominyheter och håller sig alltid uppdaterad om det senaste inom finansvärlden.

Senast uppdaterad: