Studentlån – Låna pengar som student

Letar du efter ett bra studentlån?

Att vara en student är inte alltid enkelt, det finns många kostnader och det är inte alltid ett CSN-lån räcker för alla utgifter som tillkommer. Att ha tiden att arbeta extra är heller inte ett alternativ. Det finns däremot fler alternativ än enbart CSN-lån för studenter som behöver en ekonomisk hjälp. I vår guide kommer vi att förklara närmare vad ett studentlån är och vad fördelen är med det.

Sidan kan innehålla annonser
Jämför Snabblån
Belopp:
Avbetalningsperiod:
 • Filtrera:
 • Inga avgifter
 • Direktbetalning
 • Under 20
 • Betalningsanmärkning OK
 • Nytt
 • Utan UC
Vi har hittat matchande lån för dig
Vi har hittat en matchning för dig
Det finns inga träffar. Sök igen
Visa fler resultat

Några populära studentlån inkluderar:

 • SMSPengar – Bästa studentlån
 • Monetti – Hög beviljandegrad
 • Klara lån – Utbetalning direkt
 • Lumify
 • Kundfinans
 • Frogtail

Låna pengar när du är student 

Att behöva låna pengar som student är ingen rolig situation att vara i, men det finns studentlån som är skapade för studenter. Det första lånet är självklart CSN, det är ett lån som du kan ta ut när du är CSN. Om du studerar på en eftergymnasial nivå har du rätt att få 240 veckor studiemedel. 

Krav för att bli beviljad CSN:

 • Utbildningen måste vara beviljad för CSN-lån
 • Du måste studera minst 50 % i 3 veckor för att få CSN-lån
 • Klarat 75 % av tidigare studier

CSN blir utbetald varje månad den 25, och betalas ut 10 månader om året. Du kan ansöka CSN under sommarmånaderna, om du studerar under sommaren. 

Vad är ett studentlån?

Det finns även banker som erbjuder ett studentlån, vilket är annorlunda mot ett CSN lån. Det är ett lån som är designat för studenter som behöver extra hjälp under deras studier, det är däremot inte alla banker erbjuder ett studentlån. 

En bank som erbjuder ett studentlån i skrivande stund är SEB. Med ett studentlån kan du låna mellan 10 000 upp till 25 000 och du kan välja en avbetalningsperiod mellan 2 – 5 år. Det finns även valet mellan en rak amortering eller annuitet. För att ansöka om detta studentlånet måste du minst vara 18 år gammal och vara en studentkund hos SEB. Har du sedan tidigare betalningsanmärkningar, men lånet kommer inte med de vanliga inkomstkraven heller. 

Andra sorter av studentlån

Om du inte kan bli beviljad ett studentlån från en bank innebär inte detta att du inte kan få ett lån om du har behovet för det. Det finns istället andra alternativ och andra former av lån som du kan välja mellan. 

Snabblån

För dig som är i behov av ett lån med en snabb utbetalning är ett snabblån ett smart alternativ. Ett snabblån är ett sorts sms lån som du kan enkelt ansöka om tillsammans med ditt Bank ID. Snabblån har också ofta mindre krav på vem som kan bli accepterad för lånet, så det är perfekt för studenter. 

Lån utan säkerhet

Ett lån utan säkerhet är ett privatlån som du kan ansöka om, men det kan vara svårare att få det accepterat utan en deklarerad inkomst. Ett sätt att få ett privatlån beviljat är att du ansöker om lånet tillsammans med en personlig borgen, vilket kan vara dina föräldrar eller kanske en partner. Det ger dig en större chans att få lånet accepterat och att den har en bra ränta. 

Kreditkort

Ett annat sätt att låna pengar är att ansöka om ett kreditkort hos banken. Då har du extra pengar att använda i fall att behovet finns där. Det finns även kreditkort som kommer utan ränta under ett visst antal dagar, vilket är en stor fördel speciellt om du enbart behöver ett snabbt studentlån som du kan betala tillbaka snabbt. 

Ränta för ett studentlån

När du ansöker om ett studentlån är räntan självklart viktigt. Som en student tjänar man för det mesta inte en stor summa med pengar, så när du ansöker om ett lån är det viktigt att du har råd med återbetalningarna varje månad.

För ett studentlån via banken är räntan för det mesta inte högt, och du kan också själv välja hur lång tid du vill ha på dig att betala tillbaka lånet. Ju längre tid du tar på dig att betala tillbaka lånet, desto mindre kommer månadskostnaden att vara. Det är dock viktigt att komma ihåg att ju längre tid det tar desto mer kommer du att betala i räntan. 

Räntan för ett snabblån är ofta högre än andra former av lån, däremot är ofta återbetalningsperioden mindre än för andra lån. För att acceptera ett lån är det därför viktigt att du vet att du kan betala tillbaka lånet. 

Räntan är ofta beroende på dina personliga omständigheter, så har du ett bra kreditvärde finns det en större chans att du får en bättre ränta accepterad. Bästa sättet att hitta en långivare som erbjuder en bra ränta är att jämföra mellan olika lån och villkoren som dessa lån kommer med. 

Jämför mellan olika studentlån med en kreditförmedlare 

En kreditförmedlare kan hjälpa dig att jämföra mellan olika lån, och en stor fördel är att om de använder sig av UC gör de enbart en ansökan. När du använder dig av en kreditförmedlare behöver du enbart fylla i dina detaljer en gång för att jämföra mellan olika lån. Kreditförmedlaren kommer då att göra en kreditkoll och sedan kommer du få fram alla de lån som du kan bli erbjuden. 

Ett tips är att inte enbart kolla på vad räntan är, utan även vad för villkor som lånet kommer med. Vad finns det för avbetalningsperiod? Kan du hantera månadskostnaden? Vad händer om du inte betalar tillbaka lånet i tid? Det är alla saker du borde tänka på och kolla efter innan du accepterar ett lån från en långivare. 

Vanliga frågor om studentlån

Går det att låna pengar som student med betalningsanmärkningar?

Ja, det finns långivare som erbjuder lån för studenter som tidigare har betalningsanmärkningar. Dessa lån är för det mesta snabblån som SMS-lån där de accepterar personer som tidigare har haft betalningsanmärkningar. Ofta kräver de att du nu har en ordnad ekonomi.

Vad krävs att bli accepterad ett studentlån?

Olika långivare kommer med olika krav för att du accepterad, men alla lån har kravet att du är minst över 18 år gammal.

Hur jämför man bäst mellan olika studentlån?

Det enklaste sättet att jämföra mellan olika studentlån är med en kreditförmedlare. Du skriver då enbart in dina uppgifter en gång och de gör en kreditkoll.

Relaterade lån

marcus andersson
Skribent:

Marcus är huvudskribent här på rikt och han har ett stort intresse för finans och ekonomi. Marcus är en passionerad följare av ekonominyheter och håller sig alltid uppdaterad om det senaste inom finansvärlden.

Senast uppdaterad: