Bolån Med Betalningsanmärkning

Kan man få ett bolån med betalningsanmärkning och vad behöver man veta?

Att ha betalningsanmärkningar sedan innan innebär inte att du inte kan få ett bolån för att köpa en bostad. Det finns idag många banker som accepterar bolån med betalningsanmärkningar. Ofta till kommer detta lån med krav som att du måste ha en ordnad ekonomi, fast inkomst, en kontantinsats och att du inte kan ha aktiva skulder hos Kronofogden. Om du vill veta mer om bolån med betalningsanmärkning är denna guide för dig.

Sidan kan innehålla annonser

Jämför Bolån

LångivareRänta 3 månRänta 1 årRänta 3 årRänta 5 årAnsök
hypoteket1.35%1.35%1.35%1.45%Ansök
lanekoll1.19%1.19%1.09%1.14%Ansök
ica banken1.67%1.70%1.76%1.95%Ansök
sbab1.74%1.74%1.65%1.68%Ansök
skandia2.19%2.24%2.24%2.24%Ansök
nordea2.39%2.09%1.89%1.84%Ansök
alandsbanken2.35%2.25%1.95%2.20%Ansök
lansforsakringar2.39%1.99%1.73%1.85%Ansök
danske-bank1.97%1.58%1.47%1.68%Ansök
seb2.39%1.89%1.74%1.89%Ansök
handelsbanken2.39%1.94%1.73%1.73%Ansök
swedbank2.39%2.09%1.79%1.85%Ansök

Några sidor att ansöka om bolån med betalningsanmärkning är:

  • Hypoteket – Bästa bolånet
  • Lånekoll – Jämför bolån snabbt
  • ICA banken – Bra alternativ
  • SBAB
  • Skandia
  • Nordea

Bli beviljad bolån med betalningsanmärkning


Att bli beviljad ett bolån med betalningsanmärkning är idag något som är rätt enkel, och det finns många banker som är villiga att låna ut trots betalningsanmärkningar. Ofta blir det heller inte några extra avgifter på att ta ut ett bolån med betalningsanmärkningar, däremot kan det bli att du får låna mindre beroende på vad för anmärkningar du har och hur allvarliga dessa är. 


Har du allvarliga betalningsanmärkningar och aktiva skulder kan det bli svårare att få ett lån godkänt, men det är inte omöjligt. Att låna hos större långivare kan vara svårare med aktiva skulder, men du kan få det godkänt om du till exempel lånar tillsammans med en medsökande som inte har aktiva skulder och en god ekonomi. Då kommer banken att göra en bedömning av bådas kreditvärdighet och ekonomi, vilket gör det enklare för dig att bli accepterad för ett bolån med betalningsanmärkningar. 

Om du är ensam om att ansöka om bolånet finns det däremot mindre långivare som du kan ta ut bolån från med betalningsanmärkningar. Det kan vara enklare att få ett lån från en mindre långivare än att bli accepterad ett bolån från större aktörer på marknaden. 

Låna tillsammans med en medlåntagare 

Ett sätt att få en bättre ränta på ditt bolån med betalningsanmärkning är att låna tillsammans med en medlåntagare. Då kommer det att vara två personer som är ansvariga för lånet, vilket gör det till en mindre risk för långivaren att låna ut pengarna. När du lånar tillsammans med en medlåntagare kollar banken på båda kredithistoriker, er anställning och även vad för nuvarande lån du har. 

Banken vill veta hur mycket du har råd med att betala varje månad och att du har råd med de amorteringskrav som ett bolån kommer med.  Är ni två som kan betala av lånet varje månad är chansen att du får ett högre bolån beviljat större. 

Jämför mellan olika långivare för bästa räntan

Precis som med andra former av lån kan du även jämföra mellan olika banker för att du ska hitta den bästa räntan för ett bolån. När du letar efter ett bolån är det vanligast att du kollar på den snittränta som olika banker erbjuder. Du kan även göra en jämförelse med vad olika banker har för olika krav när det gäller bolån med betalningsanmärkningar. Ett sätt att få ner räntan är också att lägga in en större kontantinsats, vilket gör att det är en mindre risk för banken med ditt lån. 

Bolån med betalningsanmärkningar utan kontantinsats

För att få ett bolån krävs det att du har en kontantinsats som är på minst 15 % av kostnaden för bostaden. Anledningen till detta är eftersom du enbart kan låna till ett bolån på 85 % av kostnaden och resten av pengarna måste du själv spara ihop till. Om du har en större kontantinsats kan det göra det enklare för dig att bli beviljad ett lån trots att du sedan tidigare har betalningsanmärkningar, eftersom det nu visar banken att du har haft ekonomin att spara ihop till en kontantinsats. 

Låna pengar till kontantinsatsen trots betalningsanmärkningar

Att bli accepterad för ett bolån går inte om du inte har en kontantinsats, utan du måste själv ha 15 % av pengarna för kostnaden själv. Om du inte har pengarna finns det däremot alternativet att ta ut ett lån för att betala kontantinsatsen. Ett kontantinsatslån är ett vanligt privatlån som du tar utan säkerhet.

Har du betalningsanmärkningar sedan innan kan det bli svårare att få ett privatlån godkänt till en bra ränta. Ett sätt att hålla nere räntan är att du ansöker om lånet med en personlig borgen eller en medsökande. Om det är två som ska ansöka om bolånet borde ni tillsammans även söka lånet för kontantinsatsen. Ska du själv ansöka om lånet kan du ha en bättre chans att få det accepterat om du ansöker med en personlig borgen. 

Innan du tar ett lån för att betala kontantinsatsen måste du räkna ihop vad månadskostnaden kommer att vara. Det är viktigt att du har råd med återbetalningarna på alla lån så att du inte får nya betalningsanmärkningar. 

Ansök om ett lånelöfte först 

Innan du börjar gå på visningar är det viktigt att du först ansöker om ett lånelöfte. Det är speciellt viktigt om du inte är medveten om hur mycket du kommer att bli godkänd för med ditt bolån. Att inte ha ett lånelöfte kan också leda till att du inte kan vara med i budgivningar då de flesta mäklare har ett krav på att du behöver ha ett lånelöfte. Många gånger är ett lånelöfte giltigt mellan 3–6 månader så att du kan ta dig tiden att kolla på olika bostäder. 

Vanliga frågor om bolån med betalningsanmärkning

Vad kommer räntan vara för bolån med betalningsanmärkningar?

Räntan för ett bolån är baserat både på personlig ekonomi, men även vad det är för storlek på lånet som du ansöker om. Du kan jämföra mellan olika snitträntor olika banker har för att hitta det bästa bolånet för dig. 

Hur får man ett bolån med den bästa räntan?

Räntan för ett bolån med betalningsanmärkningar är baserad på många olika saker, inte enbart din personliga ekonomi, men även hur stor kontantinsats du har. Ju högre kontantinsats du själv har desto bättre ränta kan banken erbjuda dig. Att ansöka med en medlåntagare kan även göra att du får en bättre ränta accepterad. 

Går det att ansöka om ett bolån med betalningsanmärkning utan UC?

Nej, för ett bolån använder sig banken av UC för att göra en kreditkontroll. Lån utan UC är för det mesta snabblån, och även vissa privatlån. 

Relaterade

marcus andersson
Skribent:

Marcus är huvudskribent här på rikt och han har ett stort intresse för finans och ekonomi. Marcus är en passionerad följare av ekonominyheter och håller sig alltid uppdaterad om det senaste inom finansvärlden.

Senast uppdaterad: