Företagslån till aktiebolag

Att hitta ett bra företagslån till aktiebolag kan ibland vara lite klurigt.

Det finns många anledningar till att ett aktiebolag söker ett företagslån, och det är rätt vanligt att ett aktiebolag ansöker om lån. Det är enklare för ett aktiebolag att bli beviljad ett stort lån än det är för en enskild firma. Det är inte ägare eller VD som har ett personligt ansvar för aktiebolagets ekonomi, utan det är själva företaget som står för lånet. Ett aktiebolag räknas som en juridisk person, vilket är den stora skillnaden mellan ett aktiebolag och en enskild firma. Det är därför företaget som står för lånet, och ägarens ekonomi står inte i centrum.

Sidan kan innehålla annonser
Jämför Företagslån
Belopp:
Villkor:
Sortera efter:
Vi har hittat matchande lån för dig
Vi har hittat ett matchande lån för dig
Det finns inga träffar. Sök igen
Visa mer resultat

Några populära ställen för företagslån till aktiebolag inkluderar:

 • Fakturino – Bästa företagslån till aktiebolag
 • Qred – Utan startavgift
 • Approva – Hög beviljandegrad
 • Lendo Företagslån
 • Creddo
 • Froda
 • Capcito
 • Kompar
 • Krea Företagslån
 • OPR Företagslån

Personlig borgen för företagslån till aktiebolag

Det är inte ovanligt att en ägare eller VD måste gå i personlig borgen för att aktiebolaget ska bli beviljade ett företagslån. Anledningen till detta är att personen som går i personlig borgen kommer att bli återbetalningsskyldig av lånet. Så kan inte bolaget betala tillbaka lånet kommer personen som gick i personlig borgen att behöva göra återbetalningarna.

Att ha en personlig borgen är en stor säkerhet för banken, då lånet kommer att falla på denna personen om något händer med företaget. Det behöver heller inte enbart vara företagets ägare eller VD som agerar som en borgensman, utan det kan vara vem som helst som har en förståelse för företaget. De förbinder sig däremot att betala tillbaka fullständigt om aktiebolaget inte längre har kapitalet att själv betala tillbaka detta. 

Vissa banker och långivare kräver också att det är mer än en person som går i borgen när det handlar om ett större belopp som aktiebolaget vill låna. 

Jämför alltid långivare för ditt företagslån 

Företagslån till ett aktiebolag används för att hjälpa till företaget att växa och expandera, och det går att hitta ett lån som är passande för ditt företag. Det finns många företagslån som är anpassade till aktiebolag, men det gäller att du jämför mellan olika långivare för att hitta det rätta företagslånet för dig. Räntan är så klart viktig att den inte är allt för hög och att företaget kan hantera återbetalningen.

Vad krävs för att bli godkänd för ett företagslån för ett aktiebolag?

Om ditt aktiebolag har varit aktivt under några år är det enklare att få ett företagslån beviljat än om du precis har startat din verksamhet. Du kan då bevisa att aktiebolaget har bokföring, och vart pengarna som du kommer att låna går till. Det finns även företagslån till nystartade företag, men dessa har ofta en högre ränta. 

För att bli godkänd för ett lån finns det några generella krav:

 • Företaget har en god ekonomi 
 • Har en affärsplan
 • Företaget är registrerat hos Bolagsverket
 • God återbetalningsförmåga

Alla banker och långivare har olika krav, och det är viktigt att kolla igenom olika lån för att du ska hitta det lån som du både blir accepterad för, men även som passar dina behov.

Ränta för företagslån till aktiebolag 

Vad det är för ränta beror på en rad olika faktorer, som företagets ålder, återbetalningsförmågan, men även vad det är för långivare. Räntan blir högre om aktiebolaget bedöms ha en sämre återbetalningsförmåga, men det finns sätt att ta ner räntan på lånet:

 • Använd dig av en personlig borgen – Detta visar din långivare att det finns någon som tar över lånet om aktiebolaget inte längre kan betala, vilket blir en extra säkerhet. 
 • Ta ett företagslån med säkerhet – Om du inte längre kan betala så äger banken det du har satt som säkerhet. Om du har din bostad som säkerhet och du inte längre kan betala tillbaka lånet kommer banken att pantsätta denna för att göra en betalning. 
 • Ha en tydlig affärsplan – Detta är också en säkerhet för långivaren att du har en affärsplan för att utveckla ditt aktiebolag vidare.

Det finns även valet om du vill ha en fast ränta eller en rörlig ränta. En fast ränta är att du betalar tillbaka en bestämd summa under en viss tid, och räntan kommer inte att förändras. En rörlig ränta innebär att räntan skiftar med marknadsräntan, och den kan både gå upp eller gå ner. 

Det finns även företagslån som erbjuds till aktiebolag som kommer utan ränta, däremot är dessa inte gratis då det tillkommer en månadskostnad. Innan du accepterar ett företagslån är det alltid viktig att läsa igenom villkoren noga. 

Vad kan ett aktiebolag använda sitt företagslån till?

Det kan finnas många anledningar till att ett aktiebolag är i behov av ett företagslån, speciellt vid uppstarten finns det många extra kostnader som kan behövas ha extra finansiering. Ett företagslån kan hjälpa till när företaget har en tuff period, eller kanske vid en expansion. 

Andra anledningar till ett företagslån:

 • Betalningar till leverantörer
 • Betala löner till anställda
 • Rekryteringskostnader
 • Marknadsföring för att expandera företaget
 • Oväntade avgifter
 • Renoveringar
 • Köpa upp ett annat företag

När du tar ut ett företagslån finns det för det mesta inget krav vad du måste använda pengarna för, om det inte finns i din offert på lånet.

Vanliga frågor om Företagslån till aktiebolag

Vill du veta mer om företagslån till aktiebolag? Läs då mer här i vår FAQ sektion.

Hur mycket kan ett aktiebolag låna?

Det beror på dina omständigheter och vilken långivare du tar ditt företagslån för, men det kan handla om små summor som några tusen, upp till några miljoner kronor. 

Hur lång tid tar det för pengarna att bli godkända?

En ansökan kan ta mellan 24 timmar upp till 48 timmar för att bli godkänd eller nekad. Om du blir godkänd måste du acceptera din offert från banken eller långivaren, sen tar det ofta runt 24 timmar för att du ska få pengarna. 

Hur sparar man på räntan för ett företagslån?

Det bästa sättet att spara på räntan är att jämföra mellan olika lån så att du får det lån som kommer med bäst ränta för ditt aktiebolag. 

Går det att få ett lån trots att bolaget har skulder?

Ja, det går fortfarande att bli accepterade ett företagslån trots att bolaget har skulder, men det kan bli ett lån som har en högre ränta. Du måste dock visa att aktiebolaget nu har en god återbetalningsförmåga för att bli accepterad ett företagslån. 

Relaterade lån

marcus andersson
Skribent:

Marcus är huvudskribent här på rikt och han har ett stort intresse för finans och ekonomi. Marcus är en passionerad följare av ekonominyheter och håller sig alltid uppdaterad om det senaste inom finansvärlden.

Senast uppdaterad: