Ta över bolån – Så här fungerar det

Vad är det som gäller när det kommer till att ta över bolån?

Att ta över bolån är inget som går rent teoretiskt eftersom ett bolån är baserade på dina personliga omständigheter och din ekonomi. För att ta över bolån krävs det då att personen som vill ta över lånet gör en ny ansökan hos banken, och går igenom processen om att ansöka om bolånet. Banken kommer då att göra en kreditbedömning, kontrollera din inkomst och eventuella skulder. Läs mer i vår guide om vad som kräva för att du ska kunna ta över ett bolån

Sidan kan innehålla annonser

Hur fungerar det att ta över bolån?

Idag går det inte att ta över ett bolån och fortsätta att betala samma ränta som personen tidigare gjorde. För att ta över bolån måste du därför omförhandla bolånet tillsammans med långivaren, och de kommer att göra en kontroll på din personliga ekonomi. Om du vill ta över bolån till exempel vid en skilsmässa eller separation krävs det laglig hjälp, och att du har råd att betala av huset själv.

Ta över bolån vid separation

Om du går igenom en separation eller skilsmässa och en av parterna vill ta över hela bolånet kommer banken att utvärdera om personen har råd att betala lånet själv. Personen som vill bo kvar måste då ha de ekonomiska möjligheterna för att stå ensam för ett bolån, men hela bolånet kommer att läggas om. 

Går du igenom en skilsmässa eller separation och ni har ett gemensamt bolån är det för det mesta rekommendera att få juridisk hjälp för en bodelning. Detta för att komma förstå vilka kostnader det finns för att du ska kunna ta över bolånet, och hur du kan köpa ut motparten. Det är också en skillnad på hur detta fungerar helt lagligt om du var gift eller om var en sambo, vilket en jurist kan hjälpa dig att förstå.

Efter att bodelningen är avklarad tillsammans med en jurist kan ni vända er till långivaren om du vill lösa ut den andra parten som är del av bolånet. Du kommer efter det behöva teckna ett helt nytt bolån med långivaren. 

Chans för högre ränta för att ta över bolån

Om du vill ta över ett bolån finns det en chans att det lån som du blir beviljat kommer att komma med en högre ränta. Detta gäller speciellt om du tidigare har blivit beviljad ett lån tillsammans med en medsökande och du nu vill ta över lånet själv. Viktigt att tänka på är att lånet kommer nu att vara baserad på enbart din ekonomi och att det kan vara högre. 

Bolån med en medsökande har ofta en mindre ränta eftersom att det finns en mindre risk för banken eftersom det är två som står på lånet. Om du själv väljer att stå kvar på lånet finns det därför chansen att återbetalningarna kommer att vara högre varje månad. 

Om du har bra ekonomiska förutsättningar och även en ytterligare kontantinsats finns det också chansen att du kan få en mindre ränta på ditt bolån. Banken gör en personlig bedömning på dig genom att göra en kreditkontroll hos UC, kontrollerar vad för anställning du har och även om du tidigare har haft betalningsanmärkningar. Allt detta spelar en roll i vilken ränta som banken kommer att kunna erbjuda dig. 

Ta över bolån från föräldrar

Om du vill ta över ett bolån från dina föräldrar för att du kanske vill flytta in i ditt barndomshem fungerar detta på samma sätt som en skilsmässa. Du måste omvärdera lånet och göra en ny låneansökan för dina omständigheter. Det beror också på hur mycket dina föräldrar har kvar att betala av för lånet, och vad du själv har råd med att betala av varje månad för lånet. 

Ta över ett bolån vid dödsfall

När ett dödsfall sker är det reglerna som finns i Ärvdabalken som gäller kring personens dödsbo. Andra faktorer som spelar in är vem som har arvsrätten, och hur bolånet vad upptecknat. När ett dödsfall sker och en familjemedlem vill ta över bolånet är det viktigt att den första kontakten är med en jurist som kan hjälpa till. Efter det kan juristen hjälpa dig att guida dig i rätt riktning för att du ska få information om hur du ska göra för att ta över bolånet. 

Ta hjälp av en jurist för att ta över bolån

Det finns flera olika anledningar till att du vill ta över ett bolån, som separation eller ett dödsfall, men det är alltid bäst att ta hjälp av en jurist för att hantera situationen. Det kan ofta vara krångligt för dig som vill ta över ett bolån, så det är alltid bäst att diskutera dina omständigheter med en jurist innan du kontanta banken. 

En jurist kan hjälpa dig med det lagliga, om vad det kommer att kosta för dig att ta över lånet och om du faktiskt enligt lagen kan ta över lånet. En jurist kan även göra det enklare för dig att göra ansökan via banken för att ansöka om att ta över bolånet för byggnaden. 

Långivare

Jämför Bolån

LångivareRänta 3 månRänta 1 årRänta 3 årRänta 5 årAnsök
hypoteket1.35%1.35%1.35%1.45%Ansök
lanekoll1.19%1.19%1.09%1.14%Ansök
ica banken1.67%1.70%1.76%1.95%Ansök
sbab1.74%1.74%1.65%1.68%Ansök
skandia2.19%2.24%2.24%2.24%Ansök
nordea2.39%2.09%1.89%1.84%Ansök
alandsbanken2.35%2.25%1.95%2.20%Ansök
lansforsakringar2.39%1.99%1.73%1.85%Ansök
danske-bank1.97%1.58%1.47%1.68%Ansök
seb2.39%1.89%1.74%1.89%Ansök
handelsbanken2.39%1.94%1.73%1.73%Ansök
swedbank2.39%2.09%1.79%1.85%Ansök

Några långivare att söka nytt bolån hos inkluderar:

  • Hypoteket – Bästa bolånet
  • Lånekoll – Jämför bolån snabbt
  • ICA banken – Bra alternativ
  • SBAB
  • Skandia
  • Nordea

Vanliga frågor om att ta över ett bolån

Hur tar man över ett bolån?

För att ta över ett bolån måste du omförhandla bolånet med banken för att du ska få ett nytt bolån som är anpassade efter dina omständigheter. Ett bolån är alltid baserad på dig, därför går det inte att ta över ett bolån helt. Däremot kan du själv låna till ett bolån för att köpa bostaden. 

Vem kan ta över ett bolån?

Tekniskt sätt kan ingen ta över ditt bolån, utan istället handlar det om att du ansöker om banken efter ett nytt bolån. 

Vad kommer räntan vara för att ta över bolån?

Anledningen till att det inte går att ta över ett bolån direkt av är eftersom ett bolån alltid är baserad på din personliga ekonomi. När du ansöker om ett bolån gör banken en kreditkontroll och går igenom vad din ekonomi är och vad du har råd med. Det lån du blir beviljad är utifrån dina personliga omständigheter, så vill du ta över ett bolån måste banken se till att du har råd med återbetalningarna av lånet. 

Relaterade

marcus andersson
Skribent:

Marcus är huvudskribent här på rikt och han har ett stort intresse för finans och ekonomi. Marcus är en passionerad följare av ekonominyheter och håller sig alltid uppdaterad om det senaste inom finansvärlden.

Senast uppdaterad: