Rörlig ränta – Så här fungerar rörlig ränta

Vad är egentligen en rörlig ränta och vad behöver man veta?

När du tar ut ett lån finns det ibland valet mellan att använda dig av en fast eller rörlig ränta för ditt lån. En rörlig ränta menas med att den kan ändras och att räntan följer denna marknadsräntan. Det betyder att räntan kan gå upp, men den kan också gå ner. Läs mer i vår guide om rörlig ränta och hur det fungerar.

Sidan kan innehålla annonser

Vad innebär en rörlig ränta?

Rörlig ränta innebär att räntan kan ändras under låneperioden eftersom räntan följer marknadsräntan. När du accepterar ett lån som har en rörlig ränta innebär det att den kan variera under din låneperiod, och långivaren sätter din ränta efter läget på räntemarknaden. Det gör att räntan antingen kan gå upp eller ner, men räntan är för det ofta bunden med den nuvarande räntan under några månader. 

Många lån som privatlån har idag en rörlig ränta, och du kan även acceptera bolån som har en rörlig ränta vilket är bunden under en kort tid. För ett bolån är det vanligt att räntan är bunden i tre månader. Det är inte alltid du kan välja om du kan ha en bunden eller rörlig ränta på ditt lån. Acceptera därför enbart ett lån om du är nöjd med den räntan som du blir erbjuden. 

Hur fungerar en rörlig ränta?

Att inte veta hur mycket du måste betala varje månad kan vara svårt för vissa, men det finns regleringar på hur långivaren får ändra på räntan. Långivaren eller banken kan inte höja räntan så att det blir en väsentlig nackdel för låntagaren. Ett lån som har en rörlig ränta får heller inte beläggas med en ränteskillnadsersättning, vilket är avgiften som långivaren tar om du betalar tillbaka lånet i förtid. 

Om ditt lån kommer att höjdas med räntan måste du meddelas med detta och det måste ske via post, och om det sker har du rätten att byta långivare utan kostnad för lånet. Det innebär att du kan lösa upp lånet i förtid, med kanske en annan långivare eller med ditt bolån om du inte har lånat 85 % av kostnaden. 

Rörlig ränta för huslån

En rörlig ränta för ditt bolån är en ränta som är bunden under tre månader, och den kan ändra sig efter detta. När bindningstiden efter tre månader har gått ut kan räntan höjas eller sänkas. Trots att räntan är bunden under tre månader är denna fortfarande känd som en rörlig ränta eftersom bindningstiden för lånet är väldigt kort. 

Det finns även en bunden ränta för ett bolån, detta är en period då räntan är fast vilket kan vara från 1 år upp till 10 år. Under hela bindningstiden av lånet kommer denna räntan att gälla, och det går inte att höjda eller sänka räntan under denna perioden. 

För och nackdelar med rörlig ränta

Om du har valet att välja om du vill ha en fast eller rörlig ränta, är det viktigt att du vet vad för och nackdelarna är med rörlig ränta. Precis som med allt annat finns det fördelar, men det finns även nackdelar. 

En stor fördel med en fast ränta är att du vet vad lånet kommer att kosta dig, och du vet precis vad dina utgifter kommer att vara varje månad. För en rörlig ränta kan detta ändras, men återbetalningen kan också bli mindre, men den kan också bli högre. 

Den rörliga räntan har också historiskt sätt varit billigare för låntagaren än en fast ränta har varit. Välj alltid ett lån efter dina personliga omständigheter och vilken ränta du tror kommer att vara bäst för dig. Allas omständigheter är annorlunda, så läs alltid igenom villkoren noga och välj ett lån med den ränta som passar dig bäst. 

Jämför mellan olika långivare för att hitta den bästa räntan

Räntan är för det mesta baserad på personliga omständigheter, vilket betyder att räntan du blir erbjuden är unik för dig. Räntan beror ofta på vad din kreditvärdighet är, din inkomst och om du har haft tidigare betalningsanmärkningar. Långivaren tar ett beslut på risken det finns att låna ut pengarna för dig. 

Det enklaste sättet att jämföra mellan olika lån, och även se vilken långivare som erbjuder en rörlig ränta är att använda dig av en kreditförmedlare. Då kan du enkelt jämföra mellan olika lån, och du slipper själv riskera att göra flera sökningar hos UC. När du använder dig av en kreditförmedlare görs enbart en sökning på UC för det mesta. 

Räntor för olika lån 

Olika lån kommer dessutom med olika räntor. Ett lån med säkerhet, som ett billån, har ofta en lägre ränta än ett sms lån. Detta eftersom banken har en form av säkerhet att du kommer att betala av ditt lån. Ett lån med säkerhet finns både med rörlig och fast ränta. 

Ett privatlån är för dig som kanske behöver pengarna till att betala en kontantinsats, eller kanske för att renovera huset och inte kan låna på ditt bolån. Denna kommer ofta med en högre ränta än ett lån med säkerhet. Det är idag rätt vanligt att ett privatlån har en rörlig ränta, men det finns även privatlån som kommer med en fast ränta. 

Vanliga frågor om rörlig ränta

Är fast eller rörlig ränta bäst?

Båda kommer med för och nackdelar, men historiskt sätt är det den rörliga räntan som är den billigaste för dig som lånar pengar. Innan du accepterar ett lån är det viktigt att du läser igenom alla villkor noga så du vet vilken ränta som är bäst för dig.

Kan man alltid välja om man vill ha en fast eller rörlig ränta?

Nej, vissa lån kommer antingen med en fast eller en rörlig ränta. All information hittar du på långivarens hemsida och vad för ränta de erbjuder för ränta för deras lån. 

Hur hittar man den bästa rörliga räntan?

För att hitta en ränta som kommer med bra villkor är det viktigt att du jämför mellan olika lån och dess långivare. Det kommer att göra det enklare för dig att hitta ett lån med en bra ränta. Använd en kreditförmedlare för att göra det enklare för dig att hitta det bästa lånet. 

Relaterade

marcus andersson
Skribent:

Marcus är huvudskribent här på rikt och han har ett stort intresse för finans och ekonomi. Marcus är en passionerad följare av ekonominyheter och håller sig alltid uppdaterad om det senaste inom finansvärlden.

Senast uppdaterad: