Bunden Ränta – Vad är det?

Vad är bunden ränta och vad behöver man veta om det?

När du accepterar ett lån kan du ofta välja mellan vad för sorts av ränta du vill ha på lånet, och det finns valet mellan en bunden ränta eller en fast ränta. En bunden ränta innebär att under ränteperioden kommer räntan inte att ändra sig. I vår guide kommer vi förklara närmare vad en bunden ränta är.

Sidan kan innehålla annonser

Vad innebär bunden ränta?

Precis som namnet föreslår är en bunden ränta den ränta som är bunden. Antingen kan räntan vara bunden under en viss period för lånet, eller så kommer räntan att vara bunden under hela låneperioden.

Många lån kan du välja mellan om du vill ha en bunden eller fast ränta med ditt lån, medan andra finns det redan en bestämd ränta. Innan du accepterar ett lån är det därför viktigt att du accepterar ett lån som har den bästa räntan enligt dina omständigheter. 

Fördelar och nackdelar med bunden ränta

Den största fördelen med en bunden ränta är att du vet varje månad vad dina kostnader för lånet kommer att vara. Det kommer inte att förändras och det kan inte bli högre. Nackdelen med en bunden ränta är att räntan inte kan minska som den kan med en rörlig ränta. Det finns alltid en chans att marknadsräntan kommer att få ner, och sker detta kommer din ränta fortfarande att förbil detsamma. 

Om du däremot har en strikt budget varje månad som du måste följa, och du inte vill riskera att betala mer varje månad är det bäst att välja ett lån som har en bunden ränta. För en bunden ränta behöver du heller inte se över lånet lika ofta som du behöver med ett lån som har en rörlig ränta. 

Bunden ränta för ett bolån

För ett bolån har du för det mesta möjligheten att välja om du vill ha en ränta som är fast eller en ränta som är bunden. En bunden ränta för ett bolån kan vara mellan 1–10 år, det innebär att du under den tiden binder upp dig för den ränta som du har kommit överens om med banken. 

En rörlig ränta för ett bolån är också form av en bunden ränta, och det är en tidsperiod på 3 månader som räntan är bunden för. Eftersom tidsperioden för den bundna räntan är så kort räknas det som en rörlig ränta. Var tredje månad kommer då räntan att ändras beroende på hur marknaden ser ut, det kan förbli detsamma, bli högre eller mindre. 

Privatlån med bunden ränta

Det är inte alltid det går att välja mellan en rörlig eller bunden ränta för ett privatlån, utan många privatlån kommer med istället en rörlig ränta. Om du är ute efter en bunden ränta är det därför värt kontanta långivaren för att fråga vilken form av ränta de erbjuder för deras lån. Du kan också använda dig av en kreditförmedlare för att jämföra mellan olika lån så du kan hitta det privatlån som kommer med den ränta som du är ute efter. 

SMS lån med bunden ränta 

Många gånger kommer så kallade SMS lån med en bunden ränta, det betyder att du betalar en fast ränta för den perioden som du har tagit ut lånet för. Ett SMS lån har för det mesta en ränta som är fast eftersom det är ett lån där återbetalningsperioden är kortare än andra former av lån. För det mesta måste du betala av lånet inom en rätt kort period vilket är varför räntan är fast för ett SMS lån. 

Jämför mellan olika långivare för den bästa räntan

Innan du accepterar ett lån med en bunden ränta är det bäst att du jämför mellan olika lån och vad för ränta du kan bli erbjuden. En ränta är trots allt för det mesta baserad på dina personliga omständigheter och din ekonomi. Genom att ta dig tiden att jämföra mellan olika lån kan du spara dig själv mycket pengar eftersom du kan få ett billigare lån. 

En kreditförmedlare gör det enkelt för dig att jämföra mellan olika lån, och vad för bunden ränta som du kan bli erbjuden. Att jämföra själv är tidskrävande, men det är också nästan omöjligt. För att veta vad för villkor som du kan bli erbjuden måste du faktiskt ansöka om själva lånet, och detta kan påverka din kreditvärdighet på ett negativt sätt. Finns det för många sökningar hos UC under en kort tid leder detta till en sämre kreditvärdighet, och gör att räntan du blir erbjuden är sämre. Det kan också leda till att du inte få ett lån beviljat. 

Använder dig stället en kreditförmedlare gör de ofta enbart en sökning hos UC, vilket verkligen kan hjälpa din kreditvärdighet, men också spara dig tid. 

Vanliga frågor om bunden ränta

Hur länge är räntan bunden för?

Det beror på hur länge låneperioden för lånet är, vilket du ofta själv kan välja. För ett bolån kan du själv välja den period som du vill ha en fast ränta för. Detta kan för de flesta lån vara från ett år upp till 10 år som du har en fast ränta för.

Är bunden ränta eller fast ränta bäst?

Vilken ränta som är bäst för dig beror helt på dina personliga omständigheter. Historiskt sätt har den rörliga räntan varit den som är bäst, men det finns alltid en chans att betalningarna kommer att vara högre varje månad. Däremot kan betalningar också bli lägre varje månad. 

Vad händer när bindningstiden för lånet tar slut?

När din bindningstid för ditt lån börjar att gå ur måste du själv kontanta långivaren för att diskutera hur du vill gå vidare. Du har då valet att välja hur du vill att lånet ska fortlöpa, och om du vill fortsätta att ha en fast ränta för ditt lån. 
Kontaktar du inte banken om ditt lån så har banken rätten att binda om lånet med samma villkor som du accepterade lånet för från början. Innan du bestämmer dig för att binda ditt lån igen är det alltid värt att du kontaktar olika långivare för att se om du kan bli erbjuden en bättre ränta. 

Relaterade

marcus andersson
Skribent:

Marcus är huvudskribent här på rikt och han har ett stort intresse för finans och ekonomi. Marcus är en passionerad följare av ekonominyheter och håller sig alltid uppdaterad om det senaste inom finansvärlden.

Senast uppdaterad: