Huslån – Hitta bästa huslånet

Letar du efter ett huslån?

När det är dags att köpa en bostad måste du inte bara hitta ett hus som du vill köpa, men du måste även hitta ett huslån. Ett huslån kan du ta upp till 85 % av kostnaden, och du måste själv betala en kontantinsats på 15 %. I vår guide kommer vi att förklara närmare hur du bäst hittar ett huslån.

Sidan kan innehålla annonser

Jämför Bolån

LångivareRänta 3 månRänta 1 årRänta 3 årRänta 5 årAnsök
hypoteket1.35%1.35%1.35%1.45%Ansök
lanekoll1.19%1.19%1.09%1.14%Ansök
ica banken1.67%1.70%1.76%1.95%Ansök
sbab1.74%1.74%1.65%1.68%Ansök
skandia2.19%2.24%2.24%2.24%Ansök
nordea2.39%2.09%1.89%1.84%Ansök
alandsbanken2.35%2.25%1.95%2.20%Ansök
lansforsakringar2.39%1.99%1.73%1.85%Ansök
danske-bank1.97%1.58%1.47%1.68%Ansök
seb2.39%1.89%1.74%1.89%Ansök
handelsbanken2.39%1.94%1.73%1.73%Ansök
swedbank2.39%2.09%1.79%1.85%Ansök

Några bra huslån inkluderar:

  • Hypoteket – Bästa huslånet
  • Lånekoll – Jämför bolån snabbt
  • ICA banken – Bra alternativ
  • SBAB
  • Skandia
  • Nordea

Jämför mellan olika huslån

När det är dags att köpa en bostad finns det mycket att tänka på. Det är inte enbart att hitta ett hus som du vill köpa, men även bli accepterad för ett huslån och hitta det huslån som har den bästa räntan. Det bästa sättet du kan hitta ett bra huslån är att du kan jämföra mellan olika huslån. 

Något att kolla på är vad för snittränta som huslånet kommer med. En snittränta är den räntan som banker har erbjudit i genomsnittet på nya huslån under en viss bindningstid. Alla banker ger dig möjligheten att se vad deras snittränta är, och det hjälper dig att veta vilken bank du tror kommer att erbjuda dig för huslån. 

Spara ihop till en Kontantinsats 

Ett huslån går enbart att låna till 85 % av kostnaden. Anledningen till detta är att banken inte kan riskera att låna ut hela kostnaden för bostaden. Om du säljer huset i framtiden och är mindre värt än lånet är det för stor risk för banken att låna ut hela kostnaden. Det betyder att du måste själv finansiera de resterande av 15 % mot bostadens värde, vilket kallas en kontantinsats. 

Det bästa alternativet är att du sparar ihop pengarna själv till en kontantinsats, men om detta inte är möjligt finns det möjligheten att du kan låna till kontantinsatsen. Ett lån för kontantinsatsen är alltid ett privatlån, vilket innebär att det är ett lån utan säkerhet. 

Få ett lånelöfte 

Innan det är dags att börja kolla på hus borde du ansöka om ett lånelöfte, vilket är ett förhandsbesked på hur mycket du kan låna för att köpa en bostad. Många mäklare kräver att du har ett lånelöfte innan du kan lägga ett bus för bostaden. Att få ett lånelöfte är kostnadsfritt och det är för det mesta giltigt i 6 månader. 

Tänk på att om du måste kontanta banken om något förändras efter att du har fått ditt lånelöfte. Ditt lånelöfte gäller enbart för de detaljer som du har lämnat till banken. Om du inte hittar ett hus inom 6 månader kommer du också att få göra om ett nytt lånelöfte. 

Det bästa du kan göra är att få ett lånelöfte innan du börjar att leta hus för att veta hur mycket du har att röra dig med. 

Krav för att bli beviljad ett huslån

Alla banker kommer med olika krav för att du ska bli beviljad ett huslån, men Finansinspektionen har satt två krav för att du ska bli beviljad ett huslån. Detta är krav som alla banker måste följa:

  • Huslånet kan enbart vara på 85 % av kostnaden, med en kontantinsats på 15 %
  • Det finns även ett amorteringskrav vilket betyder att bolån som överstiger mer än 50 % på värdet för bostaden måste amortera varje år. 

Alla banker kommer sedan med egna krav och villkor, men generellt är det idag lättare att ansöka om ett huslån än det har varit innan. Det går att bli beviljad ett huslån trots att du har betalningsanmärkningar och även utan en fast anställning. 

Något som kan påverka ditt huslån är din skuldkvot, vilket är vad för lån du som låntagare har jämfört med din disponibla inkomst. Olika banker har olika krav när det kommer till din skuldkvot.

Rörlig eller fast ränta 

När du tar ut ett huslån kan du för det mesta välja om du vill ha en rörlig eller om du vill ha en fast ränta på lånet. En rörlig ränta på ditt huslån betyder att du har en fast ränta under tre månader som sedan kan ändras. Efter tre månader kan räntan antingen att höjas eller sänkas. En fast ränta innebär att räntan kommer att vara detsamma under en viss period. Det kan handla om en period på ett år upp till 10 år. 

Ansöka om huslån med betalningsanmärkningar 

Om du tidigare har haft betalningsanmärkningar går det fortfarande att bli accepterad för ett huslån. Om du har en kontantinsats och kan bevisa att du nu har en ordnad ekonomi finns det många långivare som accepterar ansökande med tidigare betalningsanmärkningar. Det är dessutom enklare att få ett huslån beviljat om du lånar med en medlåntagare. 

Amorteringskrav och belåningsgraden 

Din belåningsgrad är som bestämmer vad ditt amorteringskrav och vad räntan kommer att vara. Belåningsgraden är hur stort bolån du har jämfört med vad värdet är på din bostad. Bolånet kan enbart vara på 85 %, eftersom du måste göra en kontantinsats själv på 15 %. 

Det finns idag amorteringskrav beroende på hur stor din belåningsgrad är. Det ser ut på följande sätt:

  • Om du lånar över 70 % måste du betala 2 % 
  • Om du lånar mellan 50–70 % gäller 1 %

För att få mindre månadskostnader är det därför bättre att ha en så låg belåningsgrad som möjligt. 

Vanliga frågor om huslån

Går det att få ett huslån utan kontantinsatsen?

Nej, för att få ett huslån måste du ha en kontantinsats själv. Ingen bank lånar ut 100 % av bostadens värde utan ett huslån är alltid på 85 % av kostnaden. Om du inte har pengarna kan du välja att ta ut ett privatlån för att använda för kontantinsatsen. 

Vad kommer räntan vara för huslånet?

Räntan för ditt huslån beror på många anledningar, som din personliga ekonomi, hur många som söker om lånet, vad för kontantinsats du har, vart du köper huset och många fler faktorer. Du kan alltid jämföra mellan olika banker för att hitta det bästa huslånet för dig. 

Går det att få ett huslån utan fast anställning?

Idag finns det många banker som fortfarande accepterar ett huslån för dig som är vikarier, timanställd eller som är egenföretagare. Alla banker har däremot olika krav på vem de beviljar ett huslån för. 

Relaterade

marcus andersson
Skribent:

Marcus är huvudskribent här på rikt och han har ett stort intresse för finans och ekonomi. Marcus är en passionerad följare av ekonominyheter och håller sig alltid uppdaterad om det senaste inom finansvärlden.

Senast uppdaterad: