Företagskredit – Hitta Bästa Företagskrediten

Letar du efter företagskredit?

Företagskredit är en kredit som ett företag kan använda när de behöver ett tillskott av kapital i företaget. Du ansöker om ett företagskredit genom banker eller olika långivare precis som om du hade ansökt om ett företagslån. Den stora fördelen med att ansöka om en företagskredit istället för ett lån är att du inte behöver betala ränta tills du börjar att använda den.
Du bestämmer också själv hur mycket av krediten du vill använda, och när du vill använda den. Det är enbart själva summan som du betalar tillbaka av krediten, och inte hela beloppet som du har blivit beviljat.

Sidan kan innehålla annonser
Jämför Företagslån
Belopp:
Villkor:
 • Filter för:
 • Med Anmärkning
 • Utan UC
 • Nystartat
 • Kredit
Sortera efter:
Vi har hittat matchande lån för dig
Vi har hittat ett matchande lån för dig
Det finns inga träffar. Sök igen
Visa mer resultat

Några ställen att söka företagskredit inkluderar:

 • Qred – Bästa företagskredit
 • Creddo – Bra alternativ
 • Capcito
 • Mynt

Vad innebär företagskredit? 

Som namnet föreslår är en företagskredit en kredit för ditt företag. Det är en företagskredit som du kan använda när du har behovet av kapitalet. En företagskredit är ett bra alternativ för ett företag som är säsongsbaserat, eller ett företag som behöver anställa ny personal men inte är säker på kostnaden. Du behöver inte använda det belopp som du är beviljat, och du betalar heller ingen ränta tills du har börjat använda pengarna. 

Vissa banker och långivare kräver att du betalar en avgift för att du har krediten, så kontrollera detta noga innan du accepterar en offert. Att jämföra mellan olika företagskrediter är alltid rekommenderat. 

Fördelar med företagskredit 

En fördel med att ansöka om en företagskredit istället för ett företagslån är att det inte kommer att kosta om du inte använder dig av krediten. Det kan komma en utgiftkostnad när du söker företagskredit, men denna är liten i sammanhanget av själva krediten. Det är ett bra alternativ för dig som inte vet hur mycket kapital som du behöver, men att du kan komma att behöva kapital i framtiden. 

När du söker ett företagslån måste du uppge den summa som du vill söka, medan du kan bestämma hur mycket av din företagskredit du kan välja. Du behöver inte använda hela beloppet. 

Företagskredit med säkerhet

Om ditt företag är i sin startup-fas är det vanligast att banken eller långivaren vill ha någon form av säkerhet för att du ska bli beviljat din kredit. Detta fungerar som en säkerhet för banken eller långivaren i fall att du inte skulle kunna betala tillbaka ditt lån. För ett företag är det främst egendom som företaget har, det kan vara byggnader, fast inredning, datorer och liknande som tas som säkerhet. Om det är ett nytt företag går det också bra att ta personliga saker som egendom, som bostad, båt, husvagn eller fritidshus. 

Om företaget inte kan betala tillbaka pengarna som har blivit utlånade har banken rätt till att pantsätta sakerna du lämnat som säkerhet och använda det som betalning mot din kredit. 

Företagskredit utan säkerhet

Det finns också möjligheten att du kan ta företagskredit utan att säkerhet, och detta är vanligare för företag som precis har startat upp och där inte finns någon säkerhet som företaget kan erbjuda. Räntan är ofta högre på en företagskredit utan säkerhet, och det är ett mindre belopp som du kan låna från början. 

Borgen som säkerhet för företagskredit

Om du har ett nystartat företag eller betalningsanmärkningar sedan tidigare kan det krävas att du måste söka företagskredit med en personlig borgen. Då är din personliga borgen säkerheten för krediten, och skulle du inte kunna betala tillbaka själv kommer då banken att vända sig till personen som stod som borgen att betala tillbaka istället. Som ägare kan du vara personlig borgen själv för ditt företag.  

Vad finns det för krav för att få företagskredit?

Precis som med ett företagslån finns det krav för att företaget ska bli beviljade krediten. För att ansöka om en företagskredit måste ditt bolag vara registrerat i Sverige och ofta kräver också långivaren att du har en omsättning, att företaget har funnits under några år och att det finns en affärsplan. Alla banker och långivare har däremot olika villkor. 

Företagskredit utan UC

För det mesta när du ansöker om en företagskredit så gör långivaren kreditupplysningar av bolaget, men vissa långivare för även upplysningar av företrädaren för företaget. Detta görs via UC vilket är ett upplysningsföretag. När detta sker så kommer denna kreditupplysning att registreras i 12 månader, vilket klart kan påverka företaget eller personens kreditbetyg negativt. Det går att söka om företagskredit utan DC när du först gör din ansökan, vilket betyder att långivaren använder sig av ett alternativt upplysningsföretag. 

Företagskredit för nystartade företag

De flesta banker och långivare kräver både omsättning och verksamhetskrav, men det är inte omöjligt att bli erbjuden företagskredit om du har ett nystartat företag eller om du har en affärsidé. Det finns däremot några krav som generellt ställs:

 • Att ägaren för företaget måste gå i personlig borgen för lånet
 • En affärsplan
 • En personlig kreditupplysning om din privatekonomi

Det innebär om företaget inte kan betala tillbaka lånet är du som ägaren betalningsskyldig för lånet. För att hitta den bästa företagskrediter är det viktigt att du jämför mellan olika långivare och banker, för att hitta den med bäst ränta.

Vanliga Frågor om Företagskredit

Läs igenom vår FAQ sektion för att lära dig mer om företagskredit och hur det fungerar. 

Hur skiljer sig sig företagskredit från andra lån?

Den stora skillnaden mellan en företagskredit och ett företagslån är att du kan använda krediten när du vill, och om du vill. Om du inte använder krediten kommer det inte heller att finnas någon ränta på det.

Hur länge gäller en företagskredit?

Det beror på vilken bank eller långivare som beviljar dig din företagskredit eftersom det finns olika villkor. Kontrollera detta noga så att du vet hur länge du får använda din företagskredit.

Vad är räntan för en företagskredit?

Det tillkommer ingen ränta för din företagskredit så länge du inte använder det. Räntan tillkommer på det beloppet som du har lånat, och inte det belopp som du har blivit beviljad. Det är den stora skillnaden mellan företagskredit och företagslån.

Hur lång tid tar det för krediten ska bli godkänd?

Ofta blir en ansökan godkänd eller nekad inom 24 timmar. Om den blir godkänd måste du då godkänna kraven och villkoren som lånet kommer med.

Relaterade lån

marcus andersson
Skribent:

Marcus är huvudskribent här på rikt och han har ett stort intresse för finans och ekonomi. Marcus är en passionerad följare av ekonominyheter och håller sig alltid uppdaterad om det senaste inom finansvärlden.

Senast uppdaterad: