Bankkredit

Letar du efter bankkredit?

Att stå utan pengar är inget som är roligt för någon, därför är en bankkredit ett utmärkt alternativ för dig som behöver en tillfällig buffert. Med en bankkredit betalar du enbart tillbaka det du använder och det du behöver. Använder du inte den kommer du inte att betala tillbaka några pengar. I vår guide kommer vi förklara nämnare vad en bankkredit är och vem som kan ansöka om det.

Sidan kan innehålla annonser

Vad är bankkredit?

För att få en bankkredit måste du ansöka om detta hos din bank, det är en kredit som du kan använda när pengarna på ditt konto är slut. En bankkredit är en form av ett lån, men till skillnad från ett lån har du ett belopp som du kan använda, och du har valet att använda det när du vill. När du tar ut ett lån kommer du att betala tillbaka hela summan för lånet, och med en bankkredit betalar du enbart tillbaka det lån som du använder dig av. Du måste däremot hålla dig inom ramen för den kredit som du har blivit beviljad. 

Olika sorter av bankkrediter 

En form av bankkredit är ett kreditkort som du kan ha om du behöver akut hjälp med pengar, eller om du vill köpa något innan lönen kommer in. Det finns ofta en årsavgift för detta, men räntan betalar du enbart om du använder kortet. En annan form av bankkredit är att du har ett visst belopp på ditt normala konto som du kan använda när du inte längre har dina egna pengar på kontot. 

Något som är viktigt är att du inte använder mer än krediten som du har fått godkänd. Gör du detta finns det en risk att både räntan kommer att bli högre, men även att du kommer att vara tvungen att betala en avgift för att du gick över gränsen. Det går självklart att ansöka om att ändra på krediten efter att du har ansökt om den. Du kan då både ansöka om att öka bankkrediten, men du kan även ansöka om att minska den.

Ränta för bankkredit

Bankkredit kommer för det mesta alltid med någon form av ränta och precis som med lån är räntan baserad på dina personliga uppgifter. Det är rätt vanligt att räntan kan vara 0 % för några månader när du först ansöker om det, men att du sedan kommer att börja betala för räntan om du har börjat använda bankkrediten. 

Fördelen med bankkredit är att du slipper att betala ränta om du inte använder dig av bankkrediten. Pengarna finns enbart tillgängliga för att du ska kunna använda dig av dessa om du har behovet av det. Enbart när du använder dig av krediten kommer du att börja att betala räntan. 

Det gäller också att sköta återbetalningarna av lånet noga för att du inte ska få mer avgifter att betala. Om du har en bankkredit på ditt konto kommer denna att betalas automatiskt när du får in pengar på ditt konto. För ett kreditkort måste du däremot själv göra betalningen för det, och det är viktigt att du inte glömmer bort detta då det kan leda till höga avgifter som du måste betala. Det kan dessutom påverka din kreditvärdighet på ett negativt och därmed påverka chanser i framtiden att bli accepterade för ett lån, speciellt hos den bank eller långivare som du har din bankkredit med. 

Krav för att bli beviljad en bankkredit

En bankkredit är något som du får tillgång till från din bank eller en långivare och självklart måste du uppfylla några olika krav för att bli accepterad för detta. Alla banker och långivare har olika villkor när det kommer till en bankkredit, och det är viktigt att du läser igenom villkoren innan du accepterar bankkrediten. Jämför också gärna olika långivare så du får en bankkredit som fungerar för dig och dina personliga omständigheter. 

Generella krav är att du måste ha en fast anställning, detta så att du kan betala tillbaka den bankkredit som du har använt dig av. Du måste minst vara över 18 år gammal, och för de flesta är det viktigt att du inte har aktiva betalningsanmärkningar. Att du har en god kreditvärdighet är viktigt för att du ska bli accepterad en bankkredit som kommer med bra villkor och en bra ränta. 

Bankkredit trots betalningsanmärkningar

Om du har betalningsanmärkningar behöver detta inte betyda att du inte kan få en bankkredit av din bank, utan det finns chans att du kan få detta beviljat. Om du har en stabil ekonomi nu, och du har en heltidstjänst finns det banker och långivare som lånar ut till någon med betalningsanmärkningar. Tänk på att räntan för lånet kan bli högre om du har aktiva betalningsanmärkningar, detta är som en säkerhet för banken att du kommer att betala tillbaka den kredit som du använder.

Vanliga frågor om bankkredit

Läs igenom våra Vanliga frågor för att veta mer om bankkredit.

Kan vem som helst få en bankkredit?

Olika banker har olika sorters av krav när det kommer till en bankkredit, och du kan kontrollera med din bank vad som gäller där. Det går även att jämföra mellan olika sorters av bankkrediter för att hitta den med den bästa räntan för dig. 

Vad kommer räntan att vara?

Det är omöjligt att säga eftersom räntan beror helt på dig och dina personliga omständigheter. Om du har ett fast jobb, inte tidigare har haft betalningsanmärkningar finns det en chans att räntan kommer att vara högre, eller att du inte blir accepterad alls. Det finns däremot Bankkredit som går att låna till den som tidigare har haft betalningsanmärkningar. 

Hur gammal måste man vara för att ha en bankkredit?

För att få en bankkredit finns kravet att du minst vara 18 år gammal, däremot finns det banker som kräver att du minst måste vara 20 år gammal för att ha en bankkredit.

Går det att få en bankkredit trots betalningsanmärkningar?

Ja, det finns banker som tillåter detta speciellt om du nu har en god ekonomi och du har pengar som kommer in till ditt konto rätt regelbundet. 

Relaterade lån

marcus andersson
Skribent:

Marcus är huvudskribent här på rikt och han har ett stort intresse för finans och ekonomi. Marcus är en passionerad följare av ekonominyheter och håller sig alltid uppdaterad om det senaste inom finansvärlden.

Senast uppdaterad: