Smålån – Hitta bästa smålånet

Letar du efter ett Smålån?

Ett smålån är för dig som akut behöver att låna ett mindre belopp av pengar, det kan handla om några hundra kronor upp till runt 15 000 kronor beroende på vilken långivare du vänder dig till. Att ansöka om ett smålån är enkelt och det är inte ovanligt att du får pengarna till ditt konto samma dag om du skulle bli beviljad lånet. I vår guide kommer vi att berätta mer om smålån och vad ett smålån innebär.

Sidan kan innehålla annonser
Jämför Snabblån
Belopp:
Avbetalningsperiod:
Vi har hittat matchande lån för dig
Vi har hittat en matchning för dig
Det finns inga träffar. Sök igen
Visa fler resultat

Några populära smålån inkluderar:

  • Ferratum – Bästa smålån
  • SMSPengar – Hög beviljandegrad
  • Flexlimit – Direkt utbetalning
  • Mobillån
  • Monetti
  • Slantar
  • Klicklån

Vad är ett smålån?

Ett smålån är precis vad det låter som, ett mindre lån du kan ansöka om online eller via ett SMS. Det är speciellt vanligt för den som behöver få ett lån accepterat snabbt. När du ansöker om ett smålån får du för det mesta svar snabbt om du har blivit accepterad eller inte för lånet. Har du blivit accepterad kan du få utbetalningen redan samma dag direkt till ditt bankkonto. 

Innan du accepterar lånet är det viktigt att du läser igenom villkoren som lånet kommer med. Både vad räntan kommer att vara, om det kostar något att ansöka om lånet och hur lång tid du har på dig att betala lånet.

Jämför mellan olika smålån med en kreditförmedlare

En kreditförmedlare kan hjälpa dig att jämföra mellan olika smålån för att hitta det lån som kommer att passa dig bäst. Att jämföra mellan lån är alltid rekommenderat så att du inte enbart kan få det bästa lånet med den bästa räntan, utan även med de bästa villkoren. 

När du använder en kreditförmedlare skriver du enbart in dina detaljer en gång, och sedan kommer du få upp träffar på lån som du kan ansöka. Du kan då kolla vad för villkor alla lån kommer med, räntan och även hur lång återbetalningen är och du kan göra detta i lugn och ro. 

Alla kreditförmedlare gör även en kreditkoll, och fördelen med att använda en kreditförmedlare är att de enbart gör en koll. Detta är speciellt en fördel när det kommer till ansökningar på UC. För många sökningar på en kort tid på UC kommer att påverka din kreditvärdighet på ett negativt sätt. En kreditförmedlare har för det mesta ett samarbete UC vilket betyder att de enbart kommer att göra en ansökan. 

Smålån med betalningsanmärkningar

Ett smålån kommer ofta mindre krav, än andra lån som privatlån. Anledningen är att det ofta handlar om en mindre summa pengar, men också att räntan generellt är högre. Så om du tidigare har haft betalningsanmärkningar finns det fortfarande möjlighet att bli accepterad för ett smålån. 

Ett krav är ofta att du inte har haft en aktiv skuld under de senaste 6 månaderna hos Kronofogden. Om du har haft en aktiv skuld de senaste 6 månaderna är det fortfarande värt att kontakta långivaren, speciellt om du nu har en med ordnad ekonomi eller en plan tillsammans med Kronofogden. Ofta är ett krav att du nu måste ha en mer stabil ekonomi och att du har en deklarerad inkomst. 

Räntan för ett smålån

Vad räntan kommer att vara för ditt smålån är för det mesta bestämd efter dina omständigheter. Har du en bra kreditvärdighet, en bra ekonomi och en fulltidstjänst är chansen att räntan kommer att vara lägre. Har du däremot betalningsanmärkningar, eller är en student med begränsad ekonomi finns det en stor chans att räntan kommer att vara högre. 

Jämför alltid räntan mellan olika smålån innan du accepterar det lån som är rätt för dig. Du måste kunna betala tillbaka lånet inklusive räntan. Kolla också på den totala kostnaden för lånet beroende som är beroende på hur lång tid du tar på dig att betala tillbaka lånet. 

För ett smålån är nästan alltid den effektiva räntan på lånet rätt högt, däremot har ofta ett smålån en mindre återbetalningsperiod vilket betyder att den totala kostnaden inte alltid behöver vara hög. 

Direkt utbetalning 

Ett smålån är designat för dig som behöver ha en direkt utbetalning. De flesta långivare beviljar eller nekar ditt lån inom några minuter när du ansöker. Du gör din ansökan tillsammans med ditt Bank ID, och du slipper att fylla i onödiga detaljer. Eftersom smålån är ett lån utan säkerhet måste du heller inte deklarera hur du kommer att använda dina pengar.

Om du får ditt smålån beviljat från långivaren måste du bara acceptera de villkor som lånen kommer med, sedan kan utbetalningen komma samma dag. Detta sker tillsammans med ditt Bank ID och tjänsten Trustly. 

Återbetalningstiden för ett smålån

Det är vanligt att ett smålån har en kort avbetalningstid, ofta ligger det på runt 30 dagar. Det betyder att du måste betala tillbaka lånet inom 30 dagar, annars riskerar du att få extra avgifter. Inte alla smålån kräver att du betalar tillbaka det på 30 dagar, utan erbjuder en längre avbetalningsperiod eller även att du själv kan välja 

Vanliga frågor om smålån

Hur mycket kan du låna med ett smålån?

Ett smålån är ett mindre lån, men hur mycket du kan låna beror på vilken långivare du använder dig av. Det finns långivare som erbjuder så lite som några hundra kronor som du kan låna om du verkligen har en kris, och det finns även långivare som erbjuder upp till 20 000 kronor. 

Vad är kravet för att få ett smålån?

Generella krav är att du måste ha en god ekonomi, vara minst 18 år gammal och inte ha aktiva skulder hos kronofogden. Det krävs även att du är bosatt i Sverige och har en adress skriven här. Alla långivare har däremot olika krav när det kommer till ett smålån, så kolla upp detta noga innan du ansöker om ett lån. 

Kan man låna ett smålån utan UC?

Ja, många smålån använder sig inte av UC utan istället andra kreditkoller. En långivare måste alltid göra någon form av kreditkoll innan de beviljar ett lån. 

Hur gammal måste man vara för att ansöka om ett smålån?

För att ansöka om ett lån måste du alltid vara myndig, så över 18 år gammal. Det finns däremot långivare som kräver att du är minst 20 år gammal.

Relaterade lån

marcus andersson
Skribent:

Marcus är huvudskribent här på rikt och han har ett stort intresse för finans och ekonomi. Marcus är en passionerad följare av ekonominyheter och håller sig alltid uppdaterad om det senaste inom finansvärlden.

Senast uppdaterad: