Akutlån – Låna Pengar Akut

Behöver du låna pengar akut och behöver ett akutlån?

Att vara i akut behov av pengar är ingen situation som någon vill vara i, men det kan ske. Då kan ett akutlån vara svaret för dig där du kan få en direkt utbetalning till ditt konto. Det finns olika sorters av lån du kan ta om du är i akut behov av pengar. I vår guide kommer vi att gå igenom vad ett akutlån är och hur du hittar det bästa akutlånet.

Sidan kan innehålla annonser
Jämför Snabblån
Belopp:
Avbetalningsperiod:
Vi har hittat matchande lån för dig
Vi har hittat en matchning för dig
Det finns inga träffar. Sök igen
Visa fler resultat

Några populära akutlån inkluderar:

  • Ferratum – Bästa akutlånet
  • SMSPengar – Direkt utbetalning
  • Flexlimit – Utan UC
  • Mobillån
  • Monetti
  • Slantar
  • Klicklån

Vad är ett akutlån?

Ett akutlån är ett lån du kan ansöka om när du behöver pengarna akut, och det inte finns några andra möjligheter. Denna form med lån har en mindre handläggningstid för att du ska bli beviljad lånet så fort som möjligt. Om du blir accepterad lånet kan du få ut det väldigt snabbt till ditt konto, ofta på mindre än 24 timmar. Du ansöker om det enkelt online, och du får ofta svar inom några minuter om du har blivit godkänd för lånet eller inte. 

Det fungerar som ett SMS-lån där du ansöker om det belopp du är ute efter, anger dina uppgifter och verifierar dig tillsammans med ditt Bank ID. Du får snabbt ett beslut, ofta inom några minuter och kan ha pengarna på ditt konto samma dag. 

Akutlån utan UC 

Du kan hitta akutlån utan UC, vilket är en stor fördel för dig som inte vill påverka din kreditvärdighet på ett negativt sätt. Om du ansöker om många lån med UC kommer detta att påverka din kreditvärdighet och inte på ett positivt sätt. Det kan både påverka dina chanser att få ett lån vid ett senare tillfälle, eller att du får ett lån med en sämre ränta accepterat. 

Krav för att bli accepterad ett akutlån

Akutlån handlar för det mesta om mindre summor av pengar, så kraven för att bli beviljad ett akutlån är för det mesta inte lika strikta som andra former av lån. Om du behöver låna ett rätt litet belopp finns det många långivare som inte använder sig av någon form av kreditupplysning. Det gör det enklare för dig med betalningsanmärkningar att söka ett lån, eller för dig som inte har en fast anställning. 

Ett krav som alltid gäller är att du minst vara minst 18 år gammal. Det finns en del akutlån som har krav på att du har en inkomst vilket du behöver fylla in på ansökan om detta är relevant för ditt lån. 

Räntan för ett akutlån

I många fall är räntan högre för ett akutlån än andra former av lån, anledningen till detta är att det finns en större risk för långivaren att låna ut pengarna till dig. Ofta sker kontrollen av lånet utan UC, och personer med betalningsanmärkningar har en stor chans att få deras lån beviljat. Det finns ingen säkerhet för långivaren att du kommer betala tillbaka, så därför är räntan rätt hög för ett akutlån. Eftersom att det är ett lån utan säkerhet finns det heller inget krav på vad du ska använda pengarna för, utan det är ditt egna val. 

Att jämföra olika lån, dess villkor och ränta är också viktigt för att du ska få det bästa möjliga lånet tillgängligt. Tänk på att desto mindre du betalar i ränta, desto mindre kommer du att betala av för lånet. 

Återbetalningstiden för lånet

När du behöver ett lån akut är det enkelt att glömma bort allt annat som tillkommer är du ansöker om ett lån och enbart fokusera på pengarna. Däremot måste du komma ihåg att pengarna för lånet måste betalas tillbaka, och att du måste ha råd med dessa återbetalningarna. Om du vet när du kommer att kunna betala tillbaka lånet inom några veckor, behöver du inte oroa dig över återbetalningen, men vet du inte när du kan betala tillbaka måste du ha koll på återbetalningen. 

För ett akutlån är det inte ovanligt att återbetalningen är på cirka en månad, men detta kan skilja sig från olika långivare. Det går självklart att ansöka om en längre betalningsperiod men chansen finns att då tillkommer det en högre ränta eller att du måste betala en förlängningsavgift. Låna därför enbart ett akutlån om du har pengarna till att göra detta. 

Ta ett akutlån trots tidigare betalningsanmärkningar 

Om du har aktiva betalningsanmärkningar kan det vara svårt att bli accepterad ett normalt lån från banker. Banker och större långivare använder sig av UC när de gör en kreditkoll och har du anmärkningar hos UC kommer detta att påverka din ansökan på ett negativt sätt. 

När du ansöker om ett akutlån använder de sig för det mesta inte av UC, utan istället kollar de just nu hur din ekonomi ser ut. Det betyder att om du har en relativt bra ekonomi så finns det chansen att låna pengar akut. 

Det finns även akutlån som du kan då trots att du har aktiva betalningsanmärkningar, men chansen finns att räntan kommer att vara högre för dig eftersom det är en större risk för långivaren.

Vanliga frågor om akutlån

Vad är räntan för akutlånet?

Räntan för lånet är baserat på din kreditvärdighet, så det varierar från person till person. Du kan jämföra lån innan du accepterar en offert för att se vad för ränta olika långivare kan ge dig på ditt lån.

Hur mycket kan man låna till akutlån?

Ett akutlån ligger för det mesta på mellan 500 kronor upp till 10 000 kronor. Du kan självklart ansöka om att både låna mer eller mindre från olika långivare. 

Hur lång tid tar utbetalningen för akutlån?

För ett akutlån får du ofta ut pengarna väldigt snabbt efter att du har fått ditt lån beviljat, och det kan ibland bara ta några timmar för att lånet ska betalas ut till det. Det är perfekt för dig som akut är i behov av pengarna. 

Hur lång tid är avbetalningen av akutlånet?

För akutlån är det vanligt att återbetalningen ligger på runt 30 dagar efter att du har fått lånet utbetalt. Det är alltså inget lån du borde ta om du inte kan betala av det rätt snabbt. Det finns självklart olika återbetalningstider och det är viktigt att du kontrollerar vad det är innan du accepterar ett akutlån. 

Relaterade lån

marcus andersson
Skribent:

Marcus är huvudskribent här på rikt och han har ett stort intresse för finans och ekonomi. Marcus är en passionerad följare av ekonominyheter och håller sig alltid uppdaterad om det senaste inom finansvärlden.

Senast uppdaterad: