Företagslån för enskild firma

Letar du efter ett företagslån för enskild firma?

Det finns många anledningar till att din enskilda firma är i behov av ett företagslån, och som en enskild firma är det inte svårt att hitta ett företagslån som kommer att vara passande för dig. Både banker och olika långivare erbjuder företagslån för enskilda firmor, och det gäller att hitta ett för dig som erbjuder en bra ränta.
Du kan använda ett företagslån för att starta upp ditt företag, eller är du kanske i behov av att köpa ny utrustning för ditt företag. Oavsett vad du har för behov av ett företagslån är vår guide här för att göra det enklare för dig att hitta rätt företagslån för enskild firma.

Sidan kan innehålla annonser
Jämför Företagslån
Belopp:
Villkor:
Sortera efter:
Vi har hittat matchande lån för dig
Vi har hittat ett matchande lån för dig
Det finns inga träffar. Sök igen
Visa mer resultat

Några populära företagslån för enskild firma inkluderar:

 • Fakturino – Bästa företagslån för enskild firma
 • Qred – Utan startavgift
 • Approva – Hög beviljandegrad
 • Lendo Företagslån
 • Creddo
 • Froda
 • Capcito
 • Kompar
 • Krea Företagslån
 • OPR Företagslån

Vad är en enskild firma?

En enskild firma räknas inte som en juridisk person utan lånet är i ägarens namn för firman. För att få ett företagslån beviljat för en enskild firma gäller det då att ägaren har en bra ekonomi och goda återbetalning möjligheter. Lånet går alltså inte till företaget, utan det är ägaren bakom företaget som står på lånet.

Företagslån för enskild firma utan UC

Att ansöka om ett företagslån behöver inte göras tillsammans med UC, utan du kan välja att söka det på andra sätt. Du gör detta på samma sätt som om du skulle ansöka om ett privatlån och istället för att använda UC används andra hemsidor. UC kan tyvärr påverka din kreditvärdighet hos både banken och andra långivare

Jämför olika företagslån

För dig med en enskild firma är det viktigt att jämföra mellan olika företagslån så att du hittar det lån som passar dig bäst. För ett nystartat företag är det speciellt viktigt att hitta ett företagslån med en bra ränta, så att lånet inte blir för dyrt och du inte kan hantera återbetalningarna. Om du har en mindre enskild firma är det också värt att ansöka om företagslån från mindre långivare. 

Företagslån med och utan säkerhet

För en enskild firma går det att ta två olika sorters av företagslån, med eller utan säkerhet. Med säkerhet betyder att banken har något som säkerhet att du kan betala tillbaka lånet. Det kan vara något som fast inredning, datorer, eller kanske en byggnad. Det fungerar även med personliga tillgångar som din bostad, husvagn, bil eller fritidshem. Ett företagslån med säkerhet är det vanligaste form av lån som en enskild firma kan bli erbjuden. 

Om du inte har något att ge som säkerhet finns det även företagslån som kommer utan säkerhet för en enskild firma. Däremot är det vanligt att dessa former av lån kommer med en högre ränta när det är utan säkerhet, och att de inte är lika höga i summan som ett lån med säkerhet. Anledningen till detta är att banken eller långivaren inte har en säkerhet på att du ska betala tillbaka till lån. 

Personlig borgen vid enskild firma 

När du ansöker om ett företagslån för en enskild firma kan det hända att du måste ha en personlig borgen, speciellt om du har ett nytt företag och om du sedan tidigare har betalningsanmärkningar. Personen som är i personlig borgen för ditt företagslån har samma återbetalningsskyldighet som du har. Skulle du inte längre kunna betala ditt företagslån kommer skulden då att falla på den person som stod för din personliga borgen. 

Företagslån med betalningsanmärkning

Även om du skulle ha betalningsanmärkningar innebär det inte att det är omöjligt att få ett företagslån, om du nu kan visa att du en god ekonomi nu. Långivaren eller banken kommer också att kolla på din affärsplan när det kommer till firman, och hur du ska använda pengarna som du lånar. 

Om du har betalningsanmärkningar hjälper det om du kan erbjuda långivaren eller banken någon form av säkerhet, eller om du har en personlig borgen. Det kan även hjälpa till att hålla räntan nere på lånet så att du sparar pengar med återbetalningarna. 

Vad krävs att bli godkänd ett företagslån för en enskild firma?

Under det första året för en enskild firma ser många långivare och banker det som en stor risk att ge ut ett lån. Anledningen till detta är för att många enskilda firmor inte klarar det första året. För att bli godkänd ett företagslån för enskild firma krävs det därför högre krav för att ditt lån ska bli godkänt:

 • Du måste ha en realistisk affärsplan som du presenterar
 • Att den budget du har för ditt företag är hållbart
 • Om du har det ett tidigare bokslut 
 • Att ägaren för företaget har en bra ekonomi

Om du har allt detta fixat när du söker ett företagslån för din enskilda firma kommer du ha en större chans att bli godkänd det företagslån du har ett behov av. Ett företagslån kan göra en stor skillnad för ett företag, och hjälpa till för både expansion men även nyare företag.

Vanliga Frågor om Företagslån för enskild firma

Vad är skillnaden på en enskild firma och ett aktiebolag?

För att starta en enskild firma krävs inget kapital, vilket krävs om du har ett aktiebolag. Ett enskilt företag registrerar du bara ansöka om F- eller FA-skattsedel hos Skatteverket. Ekonomin för företaget ses som en förlängning av ägarens egna privata ekonomi.

Hur hittar du det bästa företagslånet för en enskild firma? 

Att välja långivare med omsorg är viktigt för en enskild firma, eftersom du som ägare är personlig ansvarig för bolagets tillgångar. Om du väljer mindre långivare har du en större chans att kunna förhandla en ränta för dina behov.

Vad blir räntan för ett företagslån för en enskild firma?

Räntan är baserad på dig personligen, din kreditupplysning och om du sedan tidigare har haft betalningsanmärkningar. Något annat som också brukar vara avgörande är om du har säkerhet för ditt lån eller inte. Om du kan erbjuda något som säkerhet för lånet, som banken eller långivaren kan pantsätta om du inte längre kan betala, så brukar ofta räntan vara längre.

Hur mycket jag kan låna med en enskild firma?

Ett företagslån kan vara på bara några tusen kronor upp till några miljoner kronor. Allt beror på de unika förutsättningarna din enskilda firma har, och vad du har för ekonomi och kreditupplysning. 

Relaterade lån

marcus andersson
Skribent:

Marcus är huvudskribent här på rikt och han har ett stort intresse för finans och ekonomi. Marcus är en passionerad följare av ekonominyheter och håller sig alltid uppdaterad om det senaste inom finansvärlden.

Senast uppdaterad: