Bolån Utan Kontantinsats

Söker du efter ett bolån utan kontantinsats?

Enligt svensk lag kan du enbart ta ett bolån på 85 % av värdet av bostaden, det betyder att du själv måste spara ihop för 15 % för att kunna köpa en bostad, vilket är en kontantinsats. Om du inte har en kontantinsats finns det däremot andra alternativ, som att ta ett privatlån. Det gör att ett bolån utan kontantinsats är möjligt om du inte har kontantinsatsen sparad själv.

Sidan kan innehålla annonser

Jämför Bolån

LångivareRänta 3 månRänta 1 årRänta 3 årRänta 5 årAnsök
hypoteket1.35%1.35%1.35%1.45%Ansök
lanekoll1.19%1.19%1.09%1.14%Ansök
ica banken1.67%1.70%1.76%1.95%Ansök
sbab1.74%1.74%1.65%1.68%Ansök
skandia2.19%2.24%2.24%2.24%Ansök
nordea2.39%2.09%1.89%1.84%Ansök
alandsbanken2.35%2.25%1.95%2.20%Ansök
lansforsakringar2.39%1.99%1.73%1.85%Ansök
danske-bank1.97%1.58%1.47%1.68%Ansök
seb2.39%1.89%1.74%1.89%Ansök
handelsbanken2.39%1.94%1.73%1.73%Ansök
swedbank2.39%2.09%1.79%1.85%Ansök

Vad är en kontantinsats? 

En kontantinsats är de pengar som du måste spara ihop själv för att kunna köpa en bostad. Enligt svensk lag måste en kontantinsats vara på 15 % av kostnaden eftersom banker enbart kan låna ut 85 % av kostnaden för en bostad. Det är alltid bäst att spara ihop pengarna själv till kontantinsatsen, men det finns också möjligheten att få ett bolån utan kontantinsats genom att ta ett privatlån. 

Låna till en kontantinsats

Om du inte har pengarna till att lägga ut för en kontantinsats själv finns det möjligheten att låna till kontantinsatsen. Det vanligaste lånet är att ta ett privatlån, vilket är ett lån utan säkerhet. Med ett lån utan säkerhet kan du använda pengarna precis som du vill, banken eller långivaren kräver inte att du redovisar hur du har använt dig av pengarna. 

Olika långivare har olika krav för att du ska bli beviljad ett privatlån, men generella krav är:

  • Du är över en viss ålder, för ett privatlån är det ofta över 20 år gammal
  • Du har inga betalningsanmärkningar sedan innan 
  • Du tjänar över en viss summa varje månad
  • Du har en bra kreditvärdighet 

Du kan välja att låna hela summan för kontantinsatsen eller att bara låna en del av den. När du ansöker om ett lån kan du även välja hur länge du vill ha på dig att betala tillbaka lånet på. Det är viktigt att du har råd med återbetalningen varje månad, men tänk också på att ju längre tid du tar på dig att betala tillbaka lånet desto mer kommer du att betala i ränta. 

Ränta för bolån utan kontantinsats

Om du behöver låna till kontantinsatsen kommer räntan på detta lån att vara högre än bolånet, men det finns sätt du kan få ner räntan på. Räntan är alltid baserad på din kreditvärdighet, och vad du har för förmåga att betala tillbaka lånet. Om du har en stabil inkomst, en bra kreditvärdighet och inga tidigare skulder är chansen större att du får en bra ränta. 

Om du sedan tidigare haft skulder finns sätt som du kan få ner räntan på lånet, detta kan antingen vara genom att söka tillsammans med en medlåntagare eller med en personlig borgen. Detta gör att banken har en större säkerhet att du kommer att betala tillbaka lånet, och därmed att du kan få en lägre ränta på ditt lån. 

Vill du köpa ett hus kan det också vara värt att fråga runt bland familj om någon kan låna ut kontantinsatsen till dig. På det sättet slipper du att betala räntan för privatlånet, och du kan spara pengarna. Även om du inte kan låna till hela kostnaden är det alltid bättre att ta ut ett så litet privatlån som möjligt, du måste kunna betala tillbaka båda lånen och ha råd med detta varje månad. 

Jämför mellan olika långivare 

När du letar efter ett lån för kontantinsatsen är det också viktigt att du jämför mellan olika lån och dess långivare. Detta är så att du kan få det bästa privatlånet för den bästa räntan. För att hitta ett lån med en bra ränta kan du ta dig hjälp av en kreditförmedlare som kan göra jobbet åt dig. Du behöver då enbart göra en ansökan, och få upp olika lån som du kan bli beviljad för. 

Fördelen med en kreditförmedlare är också att du ofta enbart gör en sökning på UC, vilket är en stor fördel för dig som vill vara rädd om din kreditvärdighet. Har du för många sökningar på UC kan detta leda till en sämre kreditvärdighet, och därmed att det är svårare för dig att bli accepterad för ett lån. Det kan också leda till att du får en sämre ränta godkänd för ditt lån. 

Det är inte enbart privatlånet som du borde jämföra mellan, utan även ditt bolån. 

Att tänka på med bolån utan kontantinsats 

När du vill köpa en bostad är det alltid bäst att spara ihop till kontantinsatsen själv, eftersom räntan på ett privatlån är högre än ett bolån. Men om du behöver låna till kontantinsatsen för att du ska kunna bli accepterad för ett bolån innebär detta att du har två lån som du måste betala av varje månad, vilket kan vara svårt att hantera. Försök därför att spara ihop så mycket pengar du kan själv, och sedan kan du låna till resterande av pengarna. 

Vanliga frågor om bolån utan kontantinsats

Är då ett bolån utan kontantinsats möjligt? 

Ja, du kan ta ett privatlån om du inte har pengarna till kontantinsatsen. Tänk bara på att räntan för privatlånet kan vara rätt högt, och att du måste kunna hantera återbetalningarna. Att få ett bolån utan en kontantinsats är inte omöjligt, och det finns sätt du kan gå tillväga, men bäst är alltid att spara ihop pengarna själv så att du slipper att ha dyra utbetalningar varje månad. 

Varför är bolånet enbart på 85 % av kostnaden?

Detta är enligt svensk lag att banker och långivare enbart kan låna ut till 85 % av kostnaden, och du måste själv betala 15 % av kostnaden. 

Vad är räntan för att låna till kontantinsatsen?

Det är omöjligt att säga vad för ränta du kommer att få på ditt privatlån, din ränta är baserad på din ekonomi och även din kreditvärdighet. Men räntan för ett privatlån är alltid högre än räntan för ett bolån. 

Vad händer om jag inte har kontantinsatsen själv?

Det finns olika sätt du kan gå till väga för att få ett bolån utan kontantinsats:

1. Ansöka om ett privatlån
2. Fråga familj och vänner
3. Spara ihop till hälften av kontantinsatsen och ta ett lån för resten

Relaterade

marcus andersson
Skribent:

Marcus är huvudskribent här på rikt och han har ett stort intresse för finans och ekonomi. Marcus är en passionerad följare av ekonominyheter och håller sig alltid uppdaterad om det senaste inom finansvärlden.

Senast uppdaterad: