Mikrolån – Hitta Bästa Mikrolånet

Letar du efter ett mikrolån?

Ett mikrolån är ett lån som är anpassat till den som behöver ansöka om ett lån och få det beviljat snabbt. Du ansöker om ett mikrolån online, och du kan få en utbetalning samma dag med vissa långivare både på röda dagar och även helger. I vår guide kommer vi att berätta mer om mikrolån och vad det är för ett lån.

Sidan kan innehålla annonser
Jämför Snabblån
Belopp:
Avbetalningsperiod:
Vi har hittat matchande lån för dig
Vi har hittat en matchning för dig
Det finns inga träffar. Sök igen
Visa fler resultat

Några populära mikrolån inkluderar:

 • Ferratum – Bästa mikrolån
 • SMSPengar – Hög beviljandegrad
 • Flexlimit – Direkt utbetalning
 • Mobillån
 • Monetti
 • Slantar
 • Klicklån

Vad är ett mikrolån?

I Sverige liknar ett mikrolån ett SMS-lån eller ett snabblån. Det är ett lån du ansöker om för att få ditt lån beviljat snabbt, och att du ska få en snabb utbetalning. Ett mikrolån är ett så kallat lån utan säkerhet, vilket innebär att du kan använda pengarna för lånet som du vill då långivaren inte har ett krav på hur du använder pengarna. Det finns olika sätt som du kan ansöka om ett mikrolån men det vanligaste är att du ansöker om det online eller via ett SMS. 

Ansök om ett mikrolån online 

Du gör en normal ansökan där du fyller i dina personliga uppgifter. Långivaren gör sedan en kreditkoll på dig och du får svar på din ansökan inom bara några minuter. Om du blir godkänd måste du bara acceptera din offert för lånet, sen kan pengarna nå ditt konto samma dag som du ansökte om lånet. Detta funkar genom ditt Bank ID och tjänsten Trustly som är kopplad till din bank. Fördelen med ett mikrolån är att det inte finns en komplicerad ansökan och det krävs inte att du fyller i en massa onödiga papper eller att du bokar ett möte med banken. 

Krav för att bli accepterad för ett mikrolån 

Kraven för att bli accepterad ett mikrolån är för det mesta mindre än andra former av lån som privatlån, bolån och lån med säkerhet. Ofta accepterar dessa långivare personer som har betalningsanmärkningar och även för den som inte har en fast anställning. Alla långivare har olika villkor för att du ska få ditt mikrolån beviljat, men det finns generella krav som du måste uppfylla för att bli beviljad ett lån: 

 • Att du är myndig
 • Du måste vara folkbokförd i Sverige
 • Inte ha en aktiv skuld just nu hos Kronofogden
 • Att du har en god återbetalningsförmåga

Det finns många gånger inget krav på att du måste ha en fast anställning, utan enbart att du har någon form av inkomst. Det betyder att studenter, pensionärer och även timanställda kan ansöka om ett mikrolån och få det godkänt. 

Kreditupplysning hos UC 

Inte alla långivare använder sig av UC för att kontrollera dina uppgifter, men alla långivare använder sig av någon form av kreditupplysning. Anledningen till detta är att långivare enligt lag måste göra en kreditupplysning innan du blir accepterad ett lån. Att ha för många ansökningar hos UC påverkar din kreditvärdighet negativt, eftersom långivare kan se vilka lån du har ansökt om. Ansöker du om för många lån under en kort tid ger detta dig en negativ kreditvärdighet då det ser ut som du försöker att låna oansvarigt.

Räntan för ett mikrolån

Inte alla mikrolån kommer med en ränta, utan om du betalar tillbaka lånet i tid kommer lånet att vara räntefritt. Det gör det till ett ultimat lån för dig som behöver pengar under en kort period för att lösa något ekonomiskt. Lånet kommer fortfarande med en avgift som du måste betala när du accepterar lånet och det kan även tillkomma en ansökningsavgift. Det är viktigt att kontrollera detta innan du ansöker om lånet så du vet hur mycket du måste betala. 

Ansök aldrig om ett mikrolån om du inte är säker på att du kan betala tillbaka lånet. Om du inte kan betala tillbaka lånet kan detta i slutet leda till att du får betalningsanmärkningar, och även att skulden hamnar hos Kronofogden. Du borde enbart ansöka om ett mikrolån om du vet att du kommer att få in pengar som kommer att betala av lånet. 

Jämför olika mikrolån med en låneförmedlare

Innan du accepterar ett mikrolån borde du jämföra olika mikrolån mot varandra. Det bästa sättet att göra detta på är tillsammans med en låneförmedlare. En låneförmedlare kan med en sökning jämföra olika lån med varandra, och göra det enkelt för dig att hitta det lån som kommer med de bästa villkoren. Ännu bättre är att detta sker enbart med en kreditkontroll istället för att det är en kreditkontroll för varje lån som du ansöker om. 

Vilken långivare du borde använda dig av beror också på hur mycket pengar du är i behov av att låna. Det finns de som enbart erbjuder en mindre summa på några hundralappar, medan andra långivare kan låna ut större summor. 

Om du blir beviljad ett mikrolån är det viktigt att du läser igenom alla villkor och avtalet som lånet kommer med. Ta reda på om du kan betala av lånet tidigt, och därmed spara på räntan. Vad händer om du inte kan betala av lånet i tid? Vissa långivare ger en rätt stor avgift om du inte betalar i tid, medan andra kan ge dig mer tid att betala av lånet. 

Vanliga frågor om mikrolån

Vem borde söka ett mikrolån?

Ett mikrolån är för dig som är ute efter ett mindre belopp som du kan betala tillbaka rätt snabbt. Det är ett lån som är designat för dig som behöver ett lån akut, kanske har bilen gått i sönder och du behöver fixa den? Då kan ett mikromål vara lösningen för dig.

Kan man få ett mikrolån trots betalningsanmärkningar?

Ja, en fördel med mikrolån är att du kan ansöka även med betalningsanmärkningar. Däremot om du har ett aktivt ärende hos Kronofogden kan det vara väldigt svårt att få ett mikrolån accepterat. 

Görs en kreditkontroll med UC när jag ansöker om ett mikrolån?

Det finns långivare som erbjuder mikrolån som inte använder sig av UC när de gör kreditkontrollen, de använder sig istället av andra tjänster som Bisnode eller Creditsafe. 

Hur lång tid har man på sig att betala tillbaka lånet?

För de flesta mikrolån ligger återbetalningstiden för lånet på 30 dagar, däremot har olika långivare olika återbetalningstider. 

Relaterade lån

marcus andersson
Skribent:

Marcus är huvudskribent här på rikt och han har ett stort intresse för finans och ekonomi. Marcus är en passionerad följare av ekonominyheter och håller sig alltid uppdaterad om det senaste inom finansvärlden.

Senast uppdaterad: