Låna pengar för att köpa företag

Behöver du låna pengar för att köpa företag?

Har du visioner om att köpa ett företag? Då kan du behöva låna pengar för att detta ska ske, om du själv inte har hela investeringen. Att köpa ett företag kan vara en väldigt spännande tid, men också stressig, men med vår hjälp ska vi guida dig i rätt riktning om hur du bäst lånar pengar för att köpa ett företag. Det är viktigt att du har en bra affärsplan och vet varför du vill antingen investera i företaget, eller om du har planen att helt ta över företaget.

Sidan kan innehålla annonser
Jämför Företagslån
Belopp:
Villkor:
Sortera efter:
Vi har hittat matchande lån för dig
Vi har hittat ett matchande lån för dig
Det finns inga träffar. Sök igen
Visa mer resultat

Några ställen att låna pengar för att köpa företag inkluderar:

  • Fakturino – Bästa lån för att köpa företag
  • Qred – Utan startavgift
  • Approva – Hög beviljandegrad
  • Lendo Företagslån
  • Creddo
  • Froda
  • Capcito
  • Kompar
  • Krea Företagslån
  • OPR Företagslån

Olika anledningar till att köpa ett företag

Att låna pengar för att köpa ett företag är en investering, men det är viktigt att tänka igenom det noga innan du köper. Det finns också olika sätt som du kan köp ett företag på, det kan handla om ett handelsbolag där du köper andelar i bolaget. Du kan även köpa aktier i ett aktiebolag. Det kan även handla om att köpa ett företags tillgångar, till exempel att du köper ett lager, eller att köpa ett företag för att driva det själv. 

Att köpa ett företag är perfekt för dig som inte har en affärsidé, men som vill driva ett företag och har den kunskap som krävs för att driva ett företag. Det kan då vara smart att köpa upp ett redan etablerat företag, och sedan driva det med dina unika kunskaper. Du slipper då uppstartsperioden där många företag inte överlever det första året. 

Företagslån för att köpa företag 

Om du planerar att köpa ett företag kan du låna pengar genom att ta ett företagslån. Du kan då ta ett företagslån för upp till 50 % av kostnaden, och du måste göra resten av investeringen själv. För att få ditt lån beviljat är det dessutom viktigt att du har en affärsplan hur du ska driva företaget framåt, eller varför det är värt för dig att investera i företaget. 

Ta ett lån för att köpa företag med en personlig borgen

Det är väldigt vanligt att banken eller långivaren kräver att du använder dig av en personlig borgen för att du ska kunna ta ett lån för att köpa ett företag. Det är både vanligt om det handlar om ett företagslån eller ett privatlån

Om du tar ett företagslån kan du som ägare själv gå i borgen för ditt företagslån. Detta gäller när det är ett aktiebolag, inte när det är ett enskilt företag. Ett aktiebolag räknas själv som en juridisk person, vilket betyder att ägarens personliga ekonomi inte reflekterar företagets ekonomi. Vill du ta ett företagslån för ett aktiebolag kan du därför som ägare eller VD stå som personlig borgen själv. Det betyder att om företaget inte längre kan betala, så går betalningarna till dig personligen.

Vill du låna pengar för att köpa ett enskilt företag är det någon annan som måste stå som personlig borgen för dig. För ett enskilt företag är det ägarens ekonomi som spelar roll, eftersom firman inte ses som en juridisk person. Det måste då vara någon annan – som en delägare som går som en personlig borgen. Den personen kommer då ha samma betalningsansvar för lånet, och kan inte du betala tillbaka går lånet till den som står för den personliga borgen. 

Låna pengar för att köpa företag med betalningsanmärkningar 

Om du vill köpa ett företag trots att du har betalningsanmärkningar går detta fortfarande, men det kan vara lite svårare. Det är inte alla banker och långivare som lånar ut pengar till den som har betalningsanmärkningar. För att få ett lån trots betalningsanmärkningar kan det finnas vissa krav, som att du ska ha en personlig borgen eller att du ska låna med säkerhet, som själva företagets tillgångar. 

Privatlån för att köpa företag 

Om du inte har möjligheten att betala 50 % av kostnaden själv finns det också en möjlighet att ta ett privatlån för att köpa ett företag. Ett privatlån är ett lån som du tar helt utan säkerhet, och det betyder också att banken faktiskt inte vet vart du spenderar pengarna som du tar lånet för. Du kan då ta ett privatlån för halva kostnaden för att använda det som en kontant insats, och sedan ta ett företagslån för resterande av kostnaden- 

Ett privatlån kan du söka hos olika banker och långivare, men det är ofta lite lägre än ett företagslån eller ett lån med säkerhet. Anledningen till detta är att banken inte har någon säkerhet på att du ska betala tillbaka lånet. Räntan brukar också vara högre på denna form av lån. För att få ner kostnaden är det värt att använda dig av en personlig borgen, och att alltid jämföra mellan olika långivare och banker. 

Företagsinteckning för ditt lån

Företagsinteckning är en säkerhet som du kan lämna till banken eller långivaren där säkerheten är företaget och tillgångarna som företaget är. En företagsinteckning är vanligt där ett företag har ett varulager, eller en stor andel inventarier som i ett industriföretag för maskiner. Ett tips är att alltid kontrollera om företaget du planerar att köpa redan har en företagsinteckning. Om du använder dig av företagsinteckning är det vanligt att du kan få en lägre ränta på lånet, och även få ett högre lån.

Vanliga frågor om att låna för att köpa företag

Hur hittar man den bästa räntan?

Det bästa sättet att hitta en bra ränta för att låna pengar för att köpa företag är att jämföra mellan olika lån. Genom att jämföra mellan olika lån kan du eventuellt spara mycket pengar i ränta. 

Vem erbjuder det bästa lånet för att köpa företag?

Det beror på vilken långivare eller bank du lånar pengar från och dina personliga omständigheter. Om du lånar utan säkerhet, eller om du sedan tidigare har betalningsanmärkningar finns chansen att din ränta kommer att vara högre. 

Hur mycket kan jag låna?

Det beror på, om det är ett företagslån för att köpa ett företag måste du själv investera 50 % av kostnaden, medan du kan ta ett privatlån för resten. Hur mycket du kan låna för att köpa företag beror också på dina personliga omständigheter. 

Relaterade lån

marcus andersson
Skribent:

Marcus är huvudskribent här på rikt och han har ett stort intresse för finans och ekonomi. Marcus är en passionerad följare av ekonominyheter och håller sig alltid uppdaterad om det senaste inom finansvärlden.

Senast uppdaterad: