Flytta bolån – Byt bank för ditt bolån

Undrar du om det är möjligt att flytta bolån och använda sig av en annan bank?

Att flytta bolån är inget som är komplicerat och för det mesta hjälper banken som du vill flytta lånet till dig. Du kan enkelt göra en ansökan om att flytta över ditt bolån och detta är inte en bindande ansökan. Det är något som är värt att testa i slutet av din bindningstid för att se om du kan hitta ett lån som har en bättre ränta för dig. Läs mer i vår guide om att flytta bolån.

Sidan kan innehålla annonser

Flytta bolån för en bättre ränta

Vad för villkor ditt bolån har och ränta lånet har påverkar självklart din personliga ekonomi, det är därför det är viktigt att du har accepterat det bolån som kan erbjuda dig de bästa villkoren på marknaden. Villkoren kan ändras genom åren, därför är det värt att alltid kolla på vad andra bolån kan erbjuda dig för villkor och ränta. 

En anledning att välja att flytta ditt bolån är för att bli erbjuden en bättre ränta på lånet, eller att du kanske planerar att helt byta bank och du vill ha ditt bolån på samma ställe. När du har tecknat ett bolån är det alltid värt att hålla koll på vad andra långivare erbjuder och vad för olika erbjudanden det finns för ett bolån. 

Jämför Bolån

LångivareRänta 3 månRänta 1 årRänta 3 årRänta 5 årAnsök
hypoteket1.35%1.35%1.35%1.45%Ansök
lanekoll1.19%1.19%1.09%1.14%Ansök
ica banken1.67%1.70%1.76%1.95%Ansök
sbab1.74%1.74%1.65%1.68%Ansök
skandia2.19%2.24%2.24%2.24%Ansök
nordea2.39%2.09%1.89%1.84%Ansök
alandsbanken2.35%2.25%1.95%2.20%Ansök
lansforsakringar2.39%1.99%1.73%1.85%Ansök
danske-bank1.97%1.58%1.47%1.68%Ansök
seb2.39%1.89%1.74%1.89%Ansök
handelsbanken2.39%1.94%1.73%1.73%Ansök
swedbank2.39%2.09%1.79%1.85%Ansök

Några bra långivare att flytta ditt bolån till inkluderar:

  • Hypoteket – Bästa bolånet
  • Lånekoll – Jämför bolån snabbt
  • ICA banken – Bra alternativ
  • SBAB
  • Skandia
  • Nordea

Fast eller rörlig ränta när du flyttar bolån

När du flyttar ett bolån kan du välja mellan om du vill ha en fast eller en rörlig ränta. En fast ränta innebär att du väljer en viss tid då du vill att räntan ska vara fast. För ett bolån har du valet mellan att välja en fast ränta eller om du vill ha en rörlig ränta på ditt lån.

En fast ränta har för det mesta en högre ränta än ett rörligt lån eftersom du betalar extra för tryggheten att ditt lån inte kommer att förändras. Du kommer då att binda ditt lån under en viss period, vilket kan vara mellan 1 år upp till 10 år beroende på långivare. En sak att tänka på med en ränta som är fast är att om du vill lösa ut ditt bolån i framtiden kommer du behöva betala extra för att göra detta. 

Den fasta räntan kommer dock inte att förändras under den tiden den är bunden, så om marknadsräntan går upp kommer ditt lån förbil detsamma. Det är den stora fördelen med en bunden ränta att du vet varje månad hur mycket du måste betala.

En rörlig ränta för ett bolån är en ränta som är bunden under tre månader, men eftersom tiden är så kort räknas det fortfarande till att vara en rörlig ränta. Under tre månader kommer du ha en fast ränta, och efter denna tiden är slut kommer du att få räntan omvandlad beroende på vad marknadsräntan är. 

Om marknadsräntan är högre än innan kommer du då att betala en månadsavgift som är högre, med det finns också möjligheten att du kan betala mindre varje månad. Om du har planer på att försöka lösa ut ditt bolån tidigare är det värt att välja en rörlig ränta. Du kommer då att kunna lösa ut ditt lån utan en extra kostnad. 

Amorteringskrav om du flyttar ditt bolån

amortering är den kostnad som du måste betala av varje år på ditt lån. Om du ska flytta bolån och du inte kommer att låna mer pengar på ditt lån är amorteringskravet detsamma som innan. Vad ditt amorteringskrav är beror på hur stor belåningsgrad som du har, vilket betyder hur mycket du lånar för din bostad och hur mycket bostaden är värd. 

Du måste amortera en viss summa varje år beroende på vad för belåningsgrad du har. 

Idag är amorteringskravet följande:

  • Bolån mellan 85–70 % finns ett amorteringskrav på 2 %
  • Bolån mellan 50–70 % finns ett amorteringskrav på 1 %
  • För bolån under 50 % finns det inget krav 

Utöka ditt bolån

Om du vill flytta ditt bolån går det även att ansöka om att utöka bolånet om du skulle ha ett behov av detta. Ett bolån har en av de bästa räntorna på marknaden, vilket betyder att om du har lån sedan tidigare som privatlån är det värt att slå samman detta med ditt bolån. Att utöka ditt bolån går även att göra om du är i behov av att låna mer pengar, som om du vill renovera din bostad. Då kan du ta ut mer pengar på ditt bolån, men tänk på att ditt amorteringskrav då kommer att bli högre. 

Jämför bolån med jämna mellanrum

Att jämföra bolån är något som du borde göra med jämna mellanrum, eftersom det kan spara dig mycket pengar att göra detta. Om du skulle hitta ett bolån som har bättre villkor än ditt nuvarande bolån kan du välja att flytta över det till den nya långivaren, och du behöver för det mesta inte göra något förutom att signera de nya villkoren som lånet kommer med. 

Vanliga frågor om att flytta sitt bolån

Vad borde jag tänka på om jag vill flytta bolån?

En ansökan för att flytta bolån är för det mesta inte bindande, men du borde jämföra mellan olika banker innan du ansöker om att flytta över ditt bolån. Många banker kan göra en kreditkontroll hos UC när du gör din ansökan vilket betyder att du inte vill göra för många sökningar så det påverkar din kreditvärdighet negativt. 

Hur flyttar jag ett bolån?

Det första steget är att jämföra olika bolån med varandra och vad för villkor varje lån har. Du kan ta hjälp av en kreditförmedlare för at göra detta. När du har hittat den långivare som erbjuder de bästa villkoren måste du bara signera dessa. Banken kommer sedan att sköta själva flytten av lånet, och du behöver själv inte göra något för att detta ska ske. 

Går det att omförhandla bolånet om jag planerar att flytta det?

Innan du flyttar ett lån är det alltid värt att kontakta din nuvarande bank för att försöka omförhandla ditt nuvarande bolån. Banken vill trots allt inte förlora dig som kund, och det finns en möjlighet att du kan få ett bättre erbjudande om du väljer att stanna med din nuvarande bank. 

Relaterade

marcus andersson
Skribent:

Marcus är huvudskribent här på rikt och han har ett stort intresse för finans och ekonomi. Marcus är en passionerad följare av ekonominyheter och håller sig alltid uppdaterad om det senaste inom finansvärlden.

Senast uppdaterad: