Låna Pengar

Behöver du låna pengar?

Det finns många anledningar till att du har ett behov av att låna pengar, det kan handla om att låna pengar för att köpa en ny bil, eller kanske vill du köpa ett hus? Oavsett anledning är det viktigt att du alltid jämför mellan olika lån för att hitta det lån som passar dina behov bäst. Läs mer i vår guide om hur det fungerar att låna pengar.

Sidan kan innehålla annonser
Jämför privatlån
Belopp:
Villkor:
Vi har hittat matchningar för dig
Vi har hittat en matchning för dig
Det finns inga träffar. Sök igen
Visa fler resultat

Några populära långivare för att låna pengar inkluderar:

 • Lendo – Bästa långivare för att låna pengar
 • Advisa – Låg ränta
 • Zmarta – Hög beviljandegrad
 • Enklare
 • Likvidum
 • Svea Ekonomi
 • Bank Norwegian
 • Freedom Finance
 • Axo Finans
 • Santander Consumer

Olika anledningar att låna pengar

Att låna pengar är inget som är nytt, utan det finns många anledningar till varför du måste låna pengar idag, och det finns även olika lån som du kan ansöka om. 

Några anledningar till att låna pengar:

 • Du vill köpa ett hus
 • Köpa en båt
 • Köpa en bil 
 • Låna pengar till en semester
 • Betala av räkningar
 • Du vill samla alla dina skulder 

Det finns även olika former av lån som du kan ansöka mellan, allt från ett bolån för dig som vill köpa bostad till ett lån utan säkerhet där du kan använda pengarna precis vad du vill. 

Ränta för att låna pengar

Att låna pengar kommer nästan alltid med någon form av ränta, och tillkommer det inte en ränta finns det nästan alltid någon form av avgift. Ingen långivare vill låna ut pengar utan någon säkerhet att du kommer att betala tillbaka lånet. En ränta är baserad på din kreditvärdighet, men även personliga omständigheter som hur mycket du tjänar varje månad och om du tidigare haft betalningsanmärkningar. 

För vissa lån finns det även möjligheten att välja mellan om du vill ha ett lån med en fast ränta, eller ett lån som kommer med en rörlig ränta. En fast ränta betyder att månadskostnaderna är detsamma varje månad, räntan ändras aldrig. Medan en rörlig ränta ändras sig efter marknadsräntan, och den kan gå både upp och ner. 

Jämför mellan olika lån för att låna pengar

Om du är i ett behov av att låna pengar vill du alltid ta dig tiden för att jämföra mellan olika lån och även olika långivare för att hitta det lån som kommer att passa dig bäst. En kreditförmedlare gör det enkelt för dig att jämföra mellan olika lån, och allt som krävs är en sökning. Du fyller i dina detaljer och sedan kommer kreditförmedlaren att göra en kreditkontroll på dig, och använder de sig av UC är detta oftast enbart en sökning dessutom.

Du kommer sedan att få upp de lån som du kan bli godkänd för, och vilken ränta du kan få dessa lånen på. Här är det viktigt att du också läser igenom villkoren noga för att kontrollera att det inte tillkommer några dolda kostnader som avgifter för att acceptera lånet, eller andra former av avgifter. 

Låna pengar med eller utan säkerhet 

Ett lån med säkerhet är ett lån som du tar ut till exempel för att köpa ett hus eller för att köpa en bil. Det är ett lån där du måste använda pengarna till att köpa bilen eller huset, och där banken kan ta dessa om du inte betalar tillbaka på lånet. För ett lån med säkerhet måste du också betala en kontantinsats själv, för ett bolån måste du själv betala 15 % och för ett billån är det 20 %. 

Ett lån med säkerhet som ett bolån eller ett billån kommer för det mesta också med en bättre ränta, än lån som kommer utan säkerhet. Ett lån utan säkerhet är ett privatlån eller ett sms lån, vilket betyder att det inte finns ett krav på hur pengarna som du har lånat ska användas. Därför är ofta räntan på denna form av lån högre eftersom banken inte har en säkerhet på att lånet kommer att betalas tillbaka. 

Låna pengar med betalningsanmärkningar

Att ha betalningsanmärkningar innebär inte att du inte kan låna pengar, men det kan vara svårare och lånet kan också ofta kommer med en högre ränta. Många långivare har olika krav när det kommer till att låna pengar till en med betalningsanmärkningar, vissa långivare kräver att du lånar med en medlåntagare eller en personlig borgen. Detta är vanligast när det kommer till lån med säkerhet och vanliga privatlån. 

För sms lån är kraven ofta mindre, och det krävs för det mesta enbart att du nu har en ordnad ekonomi och att du inte har aktiva skulder. Om du har aktiva skulder måste du ha en avbetalningsplan tillsammans med Kronofogden för att få ditt lån beviljat. 

Olika lån för att låna pengar 

Idag finns det många olika lån som du kan välja mellan om du har ett behov av pengar. Att låna pengar är dessutom enklare än det någonsin har varit. Du behöver inte längre besöka en bank för att låna pengar, utan du kan göra det direkt via mobilen eller datorn. Innan du ansöker om ett lån är det viktigt att du tänker igenom vad du är ute efter för lånet. 

Vanliga lån du kan ansöka om:

Alla lån kommer med olika för och nackdelar som det är viktigt att du är medveten om. Läs alltid igenom alla villkor noga innan du accepterar ett lån och låna enbart om du har råd att betala tillbaka lånet. 

Vanliga frågor om att låna pengar

Vem kan låna pengar?

Olika långivare kommer med olika krav, men generellt måste en person vara över 18 år gammal, ha en inkomst och inte ha några aktiva skulder hos Kronofogden. Du kan hitta alla villkor som lånet kommer med på deras hemsida. 

Hur hittar man den bästa räntan för att låna pengar?

Att hitta ett lån med en bra ränta är självklart viktigt eftersom räntan bestämmer hur mycket du kommer att betala tillbaka, jämför därför mellan olika lån om du vill låna pengar. 

Går det att låna pengar utan UC?

För större lån som bolån, lån med säkerhet och privatlån använder sig långivaren för det mesta av UC, men för smslån är det vanligare att de använder sig av andra bolag för kreditkontrollen. Alla långivare måste dock göra en kreditkontroll för att du ska kunna få ett lån accepterat. 

Relaterade

marcus andersson
Skribent:

Marcus är huvudskribent här på rikt och han har ett stort intresse för finans och ekonomi. Marcus är en passionerad följare av ekonominyheter och håller sig alltid uppdaterad om det senaste inom finansvärlden.

Senast uppdaterad: