Skillnaden mellan handpenning och kontantinsats

Vad är egentligen skillnaden mellan handpenning och kontantinsats?

Att köpa ett hus kan verkligen vara en stressig period i ditt liv, och det är mycket du måste hålla reda på och förstå. En fråga du kanske har ställt dig är, vad är skillnaden mellan en handpenning och en kontantinsats? Det är många som växlar ihop dessa två och tror det är samma sak, men det är två helt olika saker. I vår guide kommer vi att hjälpa dig att förstå vad skillnaden mellan handpenning och en kontantinsats, och vi hoppas att göra det enkelt för dig som vill köpa ett hus.

Sidan kan innehålla annonser

Vad innebär en handpenning?

En handpenning är en förskottsbetalning som du betalar när kontraktet är undertecknat, och du betalar det i två steg. Det är ett lån som fungerar som en säkerhet för att köpet av huset ska gå igenom. Har du inte pengarna själv till handpenningen går det att låna till dessa genom att ta ett handpenningslån från banken. 

handpenning fungerar på följande sätt:

  1. Handpenningen betalas på 10 % av köpeskillingen 
  2. När du får nycklarna och tillträde till huset betalas resterande 90 % av pengarna. 

Pengarna för handpenningen betalas till mäklaren som sedan betalar det vidare till säljaren, och det måste betalas några dagar efter att kontraktet har skrivits under. I det kontraktet står det när pengarna måste betalas, och hur mycket som måste betalas. 

Vad innebär en kontantinsats?

Om du vill ansöka om ett bolån via banken måste du ha sparat ihop en kontantinsats först för att banken ska acceptera ditt lån. En kontantinsats ligger på 15 % av värdet av huset, och banken står för 85 % av kostnaden för huset genom ett bolån. Kontantinsatsen är den summa pengar som du inte kan låna hos banken. Kontantinsatsen är alltid på 15 % eftersom banken enligt svensk lag enbart kan låna ut 85 % av bostadens värde som ett bolån. 

Låna pengar till handpenningen

Om du inte har ekonomin att betala för handpenningen själv betyder detta inte att du inte kommer att kunna köpa huset. Istället kan du ta ett tillfälligt handpenningslån från banken där du får 10 % av pengarna för att betala handpenningen. För det mesta är det enbart den bank som har ditt bolån som låter dig ta ut ett handpenningslån. 

Banken låter dig låna hela beloppet eller enbart delar av beloppet om du har ett behov av detta. Det finns olika krav på handpenningen beroende på vilken bank du använder dig av, men de flesta banker betalar ut handpenninglånet snabbt så att ditt husköp går så smidigt som möjligt. 

Hos många banker behöver du inte heller göra några avbetalningar på ditt lån medan du har det, utan du kan betala tillbaka det när du har sålt din tidigare bostad. Du kan enbart ta lånet om du om du har skrivit på låneavtalet för huset och pengarna kommer att betalas till ditt konto.  

Låna pengar till kontantinsatsen

Det går även att låna pengar till kontantinsatsen om du inte själv har 15 % av kostnaden för huset. Om du behöver låna till en kontantinsats behöver du ta ett lån från en annan bank eller långivare än det som du tog ditt bolån från. Det är ett privatlån du måste ta för att ta ett lån till kontantinsatsen, och det är ett lån som kommer utan säkerhet vilket betyder att du kan använda lånet precis som du vill. 

Om ni är två som ska köpa ett hus kan ni ansöka om privatlånet tillsammans vilket ger en större chans för att få privatlånet för kontantinsatsen godkänd. Om det finns en medlåntagare finns det också en större chans att du blir erbjuden ett lån med en bättre ränta. 

Krav för att bli accepterad ett lån till kontantinsatsen 

För att bli accepterad ett privatlån finns det olika krav som du måste uppfylla. Olika långivare har olika krav och villkor för att du ska få till lån godkänt. Men generellt krävs det att du har en god ekonomi, ett bra kreditvärde och att du är över 18 år gammal. Det finns även långivare som har högre krav som att du har en fulltidsinkomst på en viss summa och att du är minst över 20 år gammal. 

Lån till kontantinsatsen trots betalningsanmärkningar

Om du behöver ta ett lån för att betala för handpenning och kontantinsatsen är detta fortfarande möjligt trots att du sedan tidigare har betalningsanmärkningar. Din största chans till att bli godkänd ett lån för en kontantinsats med betalningsanmärkningar är att du ansöker med en personlig borgen eller tillsammans med en medlåntagare. Det ger dig en större chans att få ditt lån godkänt, och även att få lånet till en bättre ränta. När du tar ett lån till kontantinsatsen är det viktigt att du hittar det bästa möjliga räntan för lånet som möjligt. 

Vanliga frågor om handpenning & kontantinsats

Ligger handpenningen alltid på 10 %?

För det mesta ligger handpenningen på 10 % däremot kan detta ändras, men enbart om både säljaren och köparen är överens om detta. 

Går det att ta ett lån till kontantinsatsen?

Ja, det går att ta ett lån till kontantinsatsen för att du ska få ett bolån. Ett lån för kontantinsatsen är ett privatlån vilket är ett lån utan säkerhet. Det betyder att banken eller långivaren inte har något krav på hur du ska använda dig av pengarna som du lånar. 

Vad kommer räntan för lånet till kontantinsatsen att vara?

Räntan är självklart viktigt när det kommer till att acceptera ett lån för kontantinsatsen. Du ska ha råd att betala av både bolånet varje månad, och även betala tillbaka privatlånet. Innan du accepterar ett privatlån är det viktigt att jämföra mellan olika lån, vilket du kan göra tillsammans med en kreditförmedlare

Måste man ha både en handpenning och en kontantinsats för att köpa ett hus?

Ja, du måste ha både en handpenning och en kontantinsats för att du ska kunna köpa ett hus. Handpenningen är på 10 % och är en säkerhet för att du kommer att köpa huset, och kontantinsatsen är på 15 % som du själv måste finansiera för köpet av ditt hus.

Relaterade lån

marcus andersson
Skribent:

Marcus är huvudskribent här på rikt och han har ett stort intresse för finans och ekonomi. Marcus är en passionerad följare av ekonominyheter och håller sig alltid uppdaterad om det senaste inom finansvärlden.

Senast uppdaterad: