Företagslån till nystartat företag

Behöver du ett företagslån till nystartat företag?

Att starta ett nytt företag är inte alltid lätt, och ibland krävs det ett företagslån för att det ska bli verklighet. Många nya företag behöver ett startkapital för att kunna utveckla sin verksamhet framåt, och för att kunna överleva det första året. Många större banker erbjuder tyvärr inte företagslån till nystartat företag, men det betyder inte att det är omöjligt att få ett lån. Läs igenom vår guide för att veta mer om företagslån till nystartat företag, och vad för det finns för olika alternativ.

Sidan kan innehålla annonser
Jämför Företagslån
Belopp:
Villkor:
 • Filter för:
 • Med Anmärkning
 • Utan UC
 • Nystartat
 • Kredit
Sortera efter:
Vi har hittat matchande lån för dig
Vi har hittat ett matchande lån för dig
Det finns inga träffar. Sök igen
Visa mer resultat

Några företagslån till nystartat företag inkluderar:

 • Fakturino – Bästa företagslån till nystartat företag
 • Qred – Utan startavgift
 • Creddo
 • Froda
 • Kompar
 • Krea Företagslån

Krav på företagslån till nystartat företag 

För att ditt företag ska bli beviljat ett företagslån har långivare självklart olika krav som du måste uppfylla. En långivare kollar först på att företaget har möjligheten att betala tillbaka lånet, men även att företaget har en bra budget för hur pengarna för lånet ska användas för att förbättra verksamheten i framtiden. 

Vanliga krav för att bli beviljad ett lån för ett nystartat företag är:

 • Att du har en tydlig affärsplan
 • Att du erbjuder någon form av säkerhet för lånet
 • Krav på en personlig borgen
 • Att företaget har någon form av kapital själv
 • Erbjuda en detaljerad budget för företaget
 • Inte har betalningsanmärkningar sedan tidigare 

För din långivare är det viktigt att se din affärsplan för att förstå vad dina planer för framtiden är. Alla långivare och banker har självklart olika krav och det är alltid viktigt att läsa igenom villkoren innan du accepterar ett lån. Många gånger kollar långivaren också på om personen bakom företaget har tidigare erfarenhet av att driva ett företag. 

Företagslån för nystartat företag utan säkerhet

För nystartade företag är det inte alltid att hitta ett företagslån, eftersom företaget inte kan bevisa att det hittills har varit lönsamt. Men det finns företagslån som är anpassade för nystartade företag, där du inte behöver ha någon säkerhet. Däremot kommer dessa lån ofta med en högre ränta – vilket ger banken en extra säkerhet. 

Företagslån med säkerhet

Ett företagslån med säkerhet är det som företagslånet som är vanligast för nystartade företag. Det betyder att banken eller långivaren ger dig ett lån mot att du erbjuder banken en säkerhet. För ett företag kan det handla om att du erbjuder fast inredning eller kontoret som en säkerhet, så om du inte betalar tillbaka kommer banken att pantsätta det som du satte mot säkerhet. Ofta för nystartade firmor finns det inte någon egendom som företaget äger, och då kan ägaren för företaget erbjuda en personlig säkerhet som en bostad eller en bil. 

Företagslån för enskilt företag eller aktiebolag 

Skillnaden mellan ett enskilt företag och ett aktiebolag är att ett aktiebolag räknas som en juridisk person där ägarens ekonomi inte spelar någon roll, medan ett enskilt företag är reflekterat på ägarens ekonomi. 

För att starta ett aktiebolag krävs det också ett kapital på 50 000 kronor. Det är därför vanligare att ett aktiebolag blir beviljade större lån när de först startar sitt företag eftersom kapitalet redan finns. Det finns inga krav på att ett enskilt företag behöver ett kapital för att starta sin verksamhet. 

Det är dock inte omöjligt för ett enskilt företag att få ett företagslån, utan det finns andra alternativ – som mindre långivare som du istället kan vända dig till. Det som är viktigt är att du har en bra affärsplan, och du har en prognos för företaget och dess utveckling. 

Personlig borgen för ett nystartat företag

För ett företag som precis har startat upp finns det inget bevis för banken eller långivaren att det är ett företag som det är säkert att låna ut pengar till. Det är därför vanligt att ett nystartat företag måste använda sig av en personlig borgen för att få deras lån godkänt. 

En personlig borgen är någon som har samma återbetalningsskydd som den som tog ut lånet, vilket betyder att den personen blir återbetalningsskyldig om du inte kan betala tillbaka. Ofta är det ägare, VD eller styrelsemedlemmar som står som personlig borgen för ett företagslån – men det kan vara vem som helst. 

Om du har en personlig borgen är det generellt mycket enklare att bli godkänd ett företagslån till ett nystartat företag, och räntan kan dessutom gå ner. 

Jämför långivare för att minska räntan 

Alla företagslån kommer med någon form av ränta eller avgifter, och det är viktigt att du hittar den bästa räntan som du kan bli erbjuden. Vilken ränta du blir erbjuden beror på företagets omständigheter och dina personliga omständigheter om du har en enskild firma. Generellt ju sämre kreditvärdering du har, desto sämre ränta kommer du att få på ditt lån.

Vanliga frågor om Företagslån för nystartat företag

Hur hittar jag den bästa räntan?

För ett nystartat företag är det viktigt att räntan för lånet inte är alltför högt. Ett företagslån är till för att hjälpa dig att starta ditt företag, och hjälpa dig att utveckla din verksamhet. Att betala för mycket i ränta leder till att lånet blir mycket dyrare. Att spara pengar är på räntan är därför viktigt. Jämför alltid mellan olika företagslån innan du accepterar din offert. 

Kan jag få ett företagslån trots betalningsanmärkningar?

Om du har ett nystartat företag men sedan tidigare har betalningsanmärkningar är det inte omöjligt att bli erbjuden ett företagslån. Du måste nu ha en god ekonomi, ta ett företagslån med säkerhet eller ha en personlig borgen för att bli godkänd. 

Vad krävs att bli accepterad ett företagslån för ett nystartat företag?

För att du ska bli accepterad ett lån för ett nystartat företag är det viktigt att du har en affärsplan, affärsmodell och en prognos. Detta visar långivaren att du har en plan hur du ska använda pengarna och driva ditt företag framåt, vilket ökar din chans att bli beviljad ett lån. 

Hur lång tid tar det att få ut pengarna?

Efter en ansökan om ett lån tar det generellt 24–48 timmar innan ett beslut kommer. Det kan självklart vara längre tid, men också kortare tid. Om du blir accepterad lånet måste du skriva under lånet, och efter detta brukar det ta runt 24 timmar för att du ska få pengarna. 

Relaterade lån

marcus andersson
Skribent:

Marcus är huvudskribent här på rikt och han har ett stort intresse för finans och ekonomi. Marcus är en passionerad följare av ekonominyheter och håller sig alltid uppdaterad om det senaste inom finansvärlden.

Senast uppdaterad: