Lånelöfte – Vad är ett lånelöfte?

Vad är egentligen ett lånelöfte och vad behöver man veta om det?

Innan det är dags att köpa en bostad borde du få ett lånelöfte från en bank. Ett lånelöfte är hur mycket du kan låna för att köpa din bostad. Att ha ett lånelöfte innan du går på visningar är en stor fördel så att du vet hur mycket du kan lägga ett bud för ett hus på. Om du vill veta mer om vad ett lånelöfte är har vi sammanställt en guide för att göra det enklare för dig.

Sidan kan innehålla annonser

Vad är ett lånelöfte?

Ett lånelöfte är hur mycket du kan låna av banken för att köpa en bostad, och det visar att banken har gjort en bedömning på hur mycket du kan låna för att köpa en bostad. För att du ska få ett lånelöfte gör banken en bedömning om vad din personliga ekonomi är och hur mycket du kan låna. 

Du kan med ett lånelöfte tryggt göra budgivningar på en bostad. Ett lånelöfte är inte heller knuten till en byggnad, vilket betyder att du inte behöver ansöka om ett nytt varje gång du vill lägga ett bud på en fastighet. 

Ett lånelöfte hjälper dig att veta vilken prisklass du kan kolla på bostäder på och hur mycket du kan lägga som budgivning för en bostad som du är intresserad av. Det är svårt att ta del av en budgivning om du inte har ett lånelöfte, och de flesta mäklare låter inte dig vara del av en budgivning om du inte har fått ett lånelöfte. 

Ansök om ett lånelöfte online

Banker har gjort det enkelt för dig att ansöka om ett lånelöfte då du kan göra detta helt online. Du behöver inte boka ett möte med en bank utan du gör ansökan online genom att skicka in dina personliga uppgifter, om du har en medsökande och vad för bostad du vill köpa. För att få ditt lånelöfte måste du skicka in bevis på din anställning, och även bevis på din kontantinsats.

När du har gjort din ansökan online kommer banken att göra en kreditkontroll genom UC på dig och din eventuella medlåntagare. Här kollas det om du har några betalningsanmärkningar och vad du har för tidigare lån. Banken kollar på vad du har för utgifter varje månad för att se vad för lån du kan ha råd med. 

Du kommer sedan att få beslutet online vad för lånelöfte som du har blivit beviljad, vilket alltid är viktigt att ha innan du går på visningar. Om du går på visningar utan ett lånelöfte kan du ofta inte delta i budgivning, men du vet inte heller om du kommer att få ett bolån beviljat. 

Det finns klart också möjlighet att jämföra mellan olika banker och vad de kan erbjuda dig för lånelöfte. 

Krav för ett lånelöfte

För att du ska få ett lånelöfte från en bank kommer banken att göra en kreditupplysning på dig, vilket är en kreditupplysning från UC. Banken kollar också på din personliga ekonomi som din inkomst, vad du har för anställning och även vad för eventuella skulder du har. Banken kommer då att räkna ut vad dina månadskostnader är, och hur mycket du har råd med att betala. Du kommer sedan få ett lånelöfte som är baserad på dina personliga uppgifter. 

Krav på kontantinsats för lånelöfte 

För att få ett lånelöfte måste du också ha en kontantinsats som är minst på 15 % av kostnaden för den bostad som du funderar på att köpa. När du ansöker om ett lånelöfte kan du enbart få det godkänt för 85 % av kostnaden för fastigheten, och du måste själv ha en kontantinsats att lägga in. 

Om du inte har pengarna till en kontantinsats finns det alternativet att ta ett privatlån för att få detta godkänt. Ett privatlån fungerar som ett lån utan säkerhet, vilket innebär att du kan använda det för en kontantinsats. Innan du tar ett privatlån är det däremot viktigt att du kan ha råd med återbetalningen både för detta lån och även bolånet varje månad. 

Du kan inte låna till kontantinsatsen med ditt bolån. I framtiden efter att du har betalt av ditt bolån kan du lägga in ditt privatlån tillsammans med ditt bolån. 

Jämför mellan olika lånelöften från olika banker

Det finns även tjänster du kan använda dig av för att jämföra mellan olika lånelöften från olika banker. Du kan göra detta tillsammans med olika tjänster som kan hjälpa dig att jämföra mellan olika banker, och för det mesta är det helt kostnadsfritt att använda sig av en kreditförmedlare

Ett tips är också att ansöka om ett högre lånelöfte så att du kan vara med i en budgivning, även om du ansöker om ett högre lånelöfte finns det inget krav på att du behöver använda alla pengarna. 

Ett lånelöfte är inte ett bolån

Något som är viktigt att tänka på är att ett lånelöfte inte är detsamma som att göra en låneansökan, utan om du lägger ett bud på en bostad måste du ta kontakt med banken. När du tar kontakt med banken kommer ditt lånelöfte att omvandlas till en låneansökan för att du ska få ett bolån godkänt. Det är här viktigt att det här inte har skett några förändringar i din ekonomi eftersom detta kan påverka din låneansökan.

Vanliga frågor om lånelöfte

Hur länge gäller ett lånelöfte?

För det mesta gäller ett lånelöfte 3–6 månader efter att du har ansökt om det, men det kan skilja sig från olika banker på länge det gäller. Tänk på att ett lånelöfte inte längre gäller om dina personliga omständigheter har förändrats. 

Vem kan ansöka om ett lånelöfte?

Olika banker kommer med olika krav, men generellt måste du vara minst över 18 år och du måste ha en kontantinsats på minst 15 %. 

Vad händer om mina omständigheter ändras efter jag fått ett lånelöfte?

Om dina personliga omständigheter förändras, som om du inte längre har en fast anställning måste du kontakta banken och ansöka om ett nytt lånelöfte. Det lånelöfte du får är baserad på den information du ger banken, och ändras detta kan också hur mycket du låna förändras. 

Relaterade

marcus andersson
Skribent:

Marcus är huvudskribent här på rikt och han har ett stort intresse för finans och ekonomi. Marcus är en passionerad följare av ekonominyheter och håller sig alltid uppdaterad om det senaste inom finansvärlden.

Senast uppdaterad: